Volledig scherm
Logo van de Regio Achterhoek. © PR

Komt er een Achterhoekse raad?

LIEVELDE - Komt er voor regionale kwesties een Achterhoekse raad die wordt gevormd door leden uit de zeven gemeenteraden? Niets is onmogelijk, zo lijkt het na de bijeenkomst van ongeveer tachtig Achterhoekse raadsleden woensdagavond bij Beusink Recreatie in Lievelde. Zeker is dat Regio Achterhoek – waarin de zeven gemeenten vertegenwoordigd zijn – zoekt naar een politieke structuur waarin slagvaardig regionale beslissingen kunnen worden genomen.

Roel Wever, directeur van onderzoeksbureau BMC, is in de arm genomen om te onderzoeken wat de beste vorm zou zijn voor Regio Achterhoek.

Advies
Wever zal begin 2017 met een advies naar de raden komen. Om de raadsleden (totaal zijn er 171) bij dit proces te betrekken werd in Lievelde een radenconferentie gehouden. Daarbij werden drie casussen behandeld van regio's die voor soortgelijke vragen stonden als de Achterhoek. Twee van de drie (Parkstad Limburg en Drechtsteden) tuigden respectievelijk de Parkstadraad en de Drechtraad op. De eerste bestaat inmiddels niet meer (het zou te log functioneren) maar de Drechtraad draait al vanaf 2006.

Stemmen
Drechtsteden bestaat uit zes (straks zeven) gemeenten. Alle fracties in elke gemeente leveren een lid aan de Drechtraad. Elk lid heeft een eigen gewicht in stemmen, afhankelijk van het aantal zetels dat de fractie heeft. Daarboven is er een college van wethouders, uit elke gemeente een. „Bij debatten in de Drechtraad staat het regionale belang voorop", vertelde Laura Kroon, lid van de Drechtraad. „Het stadium dat enkel wordt gedacht in het belang van individuele gemeenten is de Drechtraad al lang voorbij."

Slagkracht
De slagkracht van Regio Achterhoek laat al jaren te wensen over. Dit omdat de gemeenten weliswaar de mond vol hebben over regionaal belang maar, als het erop aankomt, kiezen voor het belang van de eigen gemeente. Ook klagen veel Achterhoekse raadsleden over het beperkte democratische gehalte van Regio Achterhoek.

Achterhoek