Volledig scherm
Twee dode konijnen in de beek bij Lichtenvoorde. © Dierenambulance Doetinchem/Winterswijk

Konijnen op gruwelijke wijze gedood en gedumpt: ‘Welke idioten doen dit?’

LIEVELDE/ LICHTENVOORDE - Nadat er zondag al vijf dode konijnen waren gevonden in een bosperceel bij Lievelde, lagen er er maandagavond nog eens drie dode dieren in een beek bij Lichtenvoorde. De konijnen lijken allemaal op dezelfde gruwelijke wijze gedood.

Volledig scherm
De gevonden konijnen in Lievelde. © Dierenambulance Doetinchem/Winterswijk

,,Bij alle dieren vloeide bloed uit de neus en waren bijna alle botten in het lichaam gebroken. Deze konijnen zijn op een vreselijke, gewelddadige manier gedood’’, zegt Olette van der Werf van de Dierenambulance Doetinchem/Winterswijk, die de dieren heeft opgehaald.

,,Hoe dit precies is gebeurd? Geen idee. Maar dat de dieren ernstig hebben geleden is wel zeker. Het was in ieder geval geen prettige aanblik om de konijnen daar zo te zien liggen.’’

De gevonden dieren zijn groter dan de ‘normale’ konijnen die als huisdier worden gehouden. Bij deze dieren met een witte vacht gaat het om vleeskonijnen, die na de slacht bedoeld zijn voor menselijke consumptie.

‘Schandalig’

Henk Oonk is één van de grootste fokkers van dergelijke vleeskonijnen in de buurt. Hij schrikt enorm als hij hoort dat acht konijnen op gruwelijke wijze zijn omgebracht en gedumpt. ,,Welke idioten doen dit? Schandalig om te horen’’, zegt de fokker uit Vragender, die 35.000 konijnen houdt in zijn stallen.

Oonk weet vrijwel zeker dat de gevonden dieren niet bij hem vandaan komen. ,,Ik heb recent geen konijnen verkocht aan particulieren. En het is zeer onwaarschijnlijk dat ze gestolen zijn, want de stallen zitten altijd op slot’’, zegt hij.

Het enige dat hij kan bedenken, is dat er dode konijnen uit zijn kadavertonnen zijn gestolen, waarna vervolgens met geweld alle botten in de lichaampjes zijn gebroken. ,,Maar dat verklaart het bloed uit de neus niet’’, zegt Oonk.

Onduidelijk

Daarmee blijft het onduidelijk waar de konijnen vandaan komen en wie verantwoordelijk is voor deze dierenmishandeling. De dode konijnen worden door de dierenambulance voorlopig bewaard in een vrieskist. Zoals bij alle gevonden dieren krijgt de eigenaar daarmee de kans ze op te halen. ,,Maar ik verwacht niet dat dat bij deze konijnen gaat gebeuren’’, zegt Van der Werf van de dierenambulance.

Mensen die meer weten of vermoeden waar de dieren thuishoren, kunnen de dierenpolitie bellen op 0900-8844.

LET OP: Onderstaande foto's kunnen als schokkend worden ervaren.

Volledig scherm
Eén van de gevonden konijnen in Lievelde. © Dierenambulance Doetinchem/Winterswijk
Volledig scherm
Eén van de gevonden konijnen in Lievelde. © Dierenambulance Doetinchem/Winterswijk
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Paaspop beleeft veertigste editie: Top van Nederpop stond in Zieuwent
    PREMIUM

    Paaspop beleeft veertigste editie: Top van Nederpop stond in Zieuwent

    ZIEUWENT – Het moest het topjaar van Paaspop Zieuwent worden, jaargang 2001. Met grote namen als Ilse Delange, Krezip, Racoon en Kane. ,,We rekenden op tienduizend bezoekers, zouden weer wat spek op de botten krijgen’’, zegt Jos Kolkman, in 1980 één van de vijf initiatiefnemers van het jaarlijkse festival. ,,En toen trok voormalig burgemeester Van Rijckevorsel er op het laatste moment de stekker uit.’’

Achterhoek