Volledig scherm
Voorzitter Henri Groot Zevert gooit ontsmettingsmiddel over de mat voor de ingang. © Theo Kock

Mat houdt vogelgriep buiten de deur bij show in Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Voor de ingang van het clubhuis van postduivenvereniging De Blauwe Doffer ligt zaterdag een grote mat. De vereniging houdt de jaarlijkse vogelshow en de mat moet de vogelgriep buiten de deur houden. Wie op bezoek komt, reinigt eerst zijn of haar schoenen door over de mat met desinfecterend middel te lopen.

Het zijn voorzorgsmaatregelen nadat de ziekte vorige week werd vastgesteld bij watervogels in het Rotterdamse Plaswijckpark.

Niet bang
Bang dat de vogelgriep hier in Lichtenvoorde naar binnen komt, is echter niemand. Niet veel verderop is de show van de Dinxperlose Konijnen- en Pluimveevereniging (DKPV) wel afgelast. Staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) kondigde vorige week namelijk een tentoonstellingsverbod voor sierpluimvee en watervogels af.

Shows
Je zou zeggen dat de vogels in Lichtenvoorde daar ook onder vallen. Officieel zijn de kleine vogeltjes immers ook pluimvee. Navraag leert dat er ook wel wat onduidelijkheid over is geweest. Uiteindelijk is in overleg met de vogelbond besloten dat dit soort shows wel door mogen gaan. „Dit zijn vogels die altijd binnen zitten”, verklaart organisator Henri Groot Zevert. „De kans dat zo'n vogel de vogelgriep krijgt, is nihil. Ik heb het nog nooit gehoord.”

De vogelshow met 330 vogels ging er dus gewoon om door.

Achterhoek