Volledig scherm
Actievoerders met spandoek bij start actie voor steun voor burgerinitiatief om de bomen langs de N319 te sparen. © Peter Zandee

Minister grijpt nog niet in bij geplande bomenkap N319 tussen Groenlo en Ruurlo

GROENLO - Minister Cora van Nieuwenhuizen is vooralsnog niet van plan in te grijpen bij de voorgenomen kap van 343 bomen langs de N319 tussen Groenlo en Ruurlo. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Kamerlid Suzanna Kröger van GroenLinks verzocht de minister om te komen met landelijke richtlijnen om massale bomenkap langs N-wegen te voorkomen. De provincie heeft eerder besloten om de kap van 343 zomereiken langs de N319 in het kader van de verkeersveiligheid uit te stellen. Kröger: ,,Iedereen geniet van de prachtige bomenlanen in de Achterhoek. We hebben met elkaar afgesproken dat bomen alleen bij uiterste noodzaak gekapt kunnen worden. Als er echt geen andere oplossing is. Bomen worden niet dronken. Bomen gebruiken geen drugs. Bomen rijden niet te hard. Is de minister bereid om met de gemeente Berkelland en de provincie Gelderland in gesprek te gaan om te kijken of de bomen niet gered kunnen worden. Er zouden landelijke richtlijnen moeten komen.”

Regeltjes

Kröger kreeg bij haar vragen steun vanuit de ChristenUnie en D66. Maar minister Van Nieuwenhuizen liet zich niet overhalen. ,,Algemene richtlijnen hebben geen zin. Elke situatie is anders. Die kan je niet in algemene regeltjes vangen. De gemeente Berkelland is in deze verantwoordelijk voor de kapvergunning. Daar moeten wij buiten blijven. Daarnaast valt deze bomenkap ook buiten onze bevoegdheid.”

Quote

Algemene richtlij­nen over het kappen van bomen langs wegen hebben geen zin. Elke situatie is anders.

Cora van Nieuwenhuizen, Minister

Een uitzondering maakt de minister als overheden zich melden voor de subsidiepot van 25 miljoen euro, die de rijksoverheid heeft gereserveerd voor het versterken van de veiligheid rond de bermen langs provinciale N-wegen. ,,Pas als de provincie Gelderland bij ons aanklopt voor financiële steun, kunnen we meekijken of bomenkap een passende oplossing is.”

Emoties

De provincie heeft maandag laten weten de discussie over de bomenkap liever landelijk te willen voeren om de emotie uit het gesprek te halen. ‘De vrij maken van bermen is landelijk beleid. Dan moet de discussie ook landelijk gevoerd worden. De felheid van de discussie laat zien dat het een onderwerp is waar mensen zich sterk bij betrokken voelen. De discussie verhardt als we deze blijven voeren via de media en sociale media. Daarom stopt de provincie de discussie hier', meldde de provincie in een persbericht.

Eind mei of begin juni opent de provincie een informatiecentrum over de geplande bomenkap langs de weg tussen Groenlo en Ruurlo.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. In Oost Gelre drinkt één op de tien ‘overmatig’; Doetinchemmers houden zich in

    In Oost Gelre drinkt één op de tien ‘overmatig’; Doetinchem­mers houden zich in

    LICHTENVOORDE/ DOETINCHEM - Oost Gelre, Bronckhorst, Berkelland en Oude IJsselstreek behoren tot de top twintig van Gelderse gemeenten waar procentueel gezien de meeste mensen wonen die ‘overmatig’ alcohol drinken. Dat blijkt uit een onderzoek van de website Afkickkliniekwijzer. Overmatig drankgebruik betekent voor volwassen mannen dat ze meer dan 21 glazen alcohol per week drinken. Bij vrouwen gaat het om meer dan veertien glazen.

Achterhoek