Volledig scherm
Molenaar Frans Wopereis, Maria van Uem en Frits van Lochem (rechts) voor molen Hermien. © Theo Kock

Molen Hermien is klaar voor 200ste verjaardag

HARREVELD - Met het schilderen van de 18.000 nieuwe eikenhouten schaliën is de grote restauratie van de bijna twee eeuwen oude molen Hermien in Harreveld afgerond.

Een monnikenwerk was het. Om de buitenzijde van molen Hermien in Harreveld te renoveren, moesten 18.000 eikenhouten schaliën één voor één worden vervangen. Vrijwilligers begonnen al in 2013 met de enorme klus, die nu met het aanbrengen van een laatste verflaag definitief is afgerond.

De beeldbepalende molen aan de N18 tussen Varsseveld en Lichtenvoorde kan zich nu opmaken voor het 200-jarig bestaan, volgend jaar mei. De oude schaliën hielden het zo’n vijftig jaar vol, maar waren nodig aan vervanging toe. ,,Want als je de romp en de kap van de molen niet goed dicht hebt, dan is de binnenkant ook zo weg’’, stelt bestuurslid Maria van Uem.

Financiering

Volledig scherm
© DE GELDERLANDER

Voor de financiering van de restauratie schreef de stichting fondsen aan. Dat – samen met de bijdragen van donateurs – zorgde ervoor dat er een bedrag van 150.000 euro bijeenkwam. De inzet van een groep van zo’n vijftien vrijwilligers maakte de realisatie van de enorme klus uiteindelijk mogelijk.

Ze hadden het er graag voor over. ,,Dit is een geweldige plek’’, vindt Van Uem. ,,Iedereen kent de molen. We zeggen hier ook allemaal: A’j de mölle ziet, dan bu’j weer thuus.’’ Stichtingsvoorzitter Frits van Lochem voegt toe: ,,De molen is een Nederlands icoon. Het is cultuurhistorie. Wij willen ervoor zorgen dat die zoveel mogelijk blijft draaien.’’

Educatief

De molen is in 1967 vernoemd naar Hermien Wolterink-Domhof, weduwe van de laatste molenaar die hier beroepsmatig actief was. Nu is de hoofdmoot educatief gebruik. Schoolklassen, families en buurtverenigingen komen hier op bezoek. Gediplomeerd molenaar Frans Wopereis verzorgt doorgaans de rondleidingen. Ook doet hij de hand- en spandiensten rondom de molen en laat hij de wieken twee of drie keer per week draaien.

De stichting stelt de ruimte graag beschikbaar voor een kerstmarkt, een expositie of het maken van trouwfoto’s. Voor Harrevelders, maar ook voor mensen uit de omringende plaatsen. ,,We hebben donateurs uit de wijde omtrek”, zegt Van Uem. ,,Allemaal dragen ze de molen een warm hart toe.’’

De viering van het 200-jarig bestaan van de molen vindt volgend jaar plaats op 18 en 19 mei. Dit gebeurt met een openluchtspel met toneelvereniging Harreveld. Vandaag is tijdens Open Monumentendag een bezoek mogelijk. De molen is dan geopend tussen 11.00 uur en 16.00 uur.

Volledig scherm
© DE GELDERLANDER
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek