Volledig scherm
De katholieke kerk in Bredevoort, onderdeel van de Sint Ludger Parochie © dG

Na afstoten van kerken volgt fusie van parochies

GROENLO/LICHTENVOORDE - De twee parochies van de rooms-katholieke kerk in de oostelijke Achterhoek gaan fuseren. Het bestuurlijk in elkaar opgaan is een volgend antwoord op teruglopend kerkbezoek, de deelname van vrijwilligers en de sluiting van kerkgebouwen.

Pastoor De Jong verwacht dat de fusie niet eerder dan 1 januari 2021 in kan gaan. De parochies Sint Paulus (Groenlo, met zeven geloofsgemeenschappen) en Sint Ludger (Lichtenvoorde, met negen geloofsgemeenschappen) werken al sinds de zomer van 2017 samen.

Voortaan één team

Het ging eerst om de pastorale samenwerking, de inzet van de priesters zoals de pastoor, die voortaan in één team gingen werken. Daarna werd steeds meer werk van die zestien geloofsgemeenschappen op elkaar afgestemd. ‘Veel te behartigen onderwerpen zijn gelijkluidend en beide besturen hebben met onderbezetting te maken’, schrijft pastoor De Jong in een toelichting.

Minder vrijwilligers

De katholieke kerk heeft niet alleen te maken met teruglopend kerkbezoek, maar ook met minder vrijwilligers en ingewikkelde zaken als de aangekondigde kerksluitingen en toegenomen regelgeving.

Volgens pastoor De Jong zijn de besturen van de twee parochies tot de conclusie gekomen dat de krachten moeten worden gebundeld. Dat besluit is ook aan de aartsbisschop in Utrecht meegedeeld.

Ooit zelfstandig

De Sint Paulus Parochie in Groenlo omvat zeven geloofsgemeenschappen (ooit zelfstandige parochies). Dat zijn Groenlo, Beltrum, Eibergen, Lievelde, Neede, Rekken en Rietmolen. De laatste vier kerken gaan voor 1 januari 2026 dicht. In de Sint Ludger Parochie blijven de kerken. In Lichtenvoorde, Zieuwent en Winterswijk open. De kerkgebouwen in Meddo, Aalten, Bredevoort, Harreveld, Mariënvelde en Vragender gaan ook dicht.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek