Volledig scherm
Hans Kamperman. © Theo kock

Ondernemer uit Groenlo woest over intrekken zaak medicinale wietolie

GROENLO - Justitie heeft de zaak over de vijf hennepplanten van Hans Kamperman uit Groenlo ingetrokken. De ondernemer is daar woest over, omdat hij tijdens de zaak wilde pleiten voor legalisering van hennepteelt voor medicinaal gebruik.

De Grollenaar moest zich op 17 januari bij de rechter in Zutphen verantwoorden voor de illegale teelt van wietplanten, maar hij kreeg deze week bericht dat hij niet voor hoeft te komen. Kamperman is volgens een bericht op zijn persoonlijke Facebook-pagina "woest. Krijg ik eindelijk de kans om het belachelijke beleid van de overheid eens voor de rechter aan de kaak te stellen, trekken ze de keutel in door de dagvaarding in te trekken."

Medicinale wietolie
Kamperman verzorgde in de tuin bij zijn woning aan de Groenlose Hobbemastraat vijf hennepplanten. Die hadden een hoogte van meer dan vier meter bereikt. Het doel was om daarmee medicinale wietolie te maken, niet om de wiet als geestverruimend middel op te roken. Toen hij de toppen knipte stond de politie voor de deur.

Cel
De wiet werd in beslag genomen (en vernietigd), en de 64-jarige Grollenaar zat twee nachten in een politiecel. Zijn zaak zou op dinsdag 17 januari door de politierechter worden behandeld. Deze week kwam er een brief van het arrondissementsparket Oost-Nederland met het bericht dat de zaak is ingetrokken.

Aanleiding
'
Ik ben echt woest', schrijft Kamperman in een reactie. 'Dit kan gewoon niet, ze zijn nog niet klaar met me.' Hij weet ook niet wat de aanleiding is om de strafzaak tegen hem in te trekken. 'Bang geworden dat dit verkeerd voor hen kan uitpakken? Ik moet zeker ook nog blij zijn met dit besluit, na twee dagen in een isoleercel en een krantenartikel waarin ik als drugscrimineel wordt weggezet. Niet te geloven hoe makkelijk mensen oordelen na zo'n artikel in de Gelderlander."

Legalisering
Hans Kamperman legde enkele dagen na zijn aanhouding in deze krant uit dat hij juist geen drugscrimineel is, maar de hennepplanten teelt voor medicinaal gebruik. Met die wietolie kan hij mensen helpen. „Vaak kankerpatiënten die geen 200 euro hebben voor een flesje wietolie en dat bij mij gratis kregen", zei hij in oktober. De Grollenaar wilde de strafzaak aangrijpen om een oproep te doen voor legalisering van de teelt van hennep voor medicinaal gebruik. „Hartelijk dank justitie, ook namens alle zieke mensen die nu verrekken omdat je onze oogst vernietigd hebt."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verdachte gevallen van moslimextremisme in de Achterhoek
    PREMIUM

    Verdachte gevallen van moslimex­tre­mis­me in de Achterhoek

    LICHTENVOORDE - De plotselinge verdwijning van enkele Achterhoekers doet vermoeden dat ook deze regio te maken heeft met moslimextremisme. In de gemeente Berkelland zijn in de afgelopen paar jaar enkele verdachte gevallen geweest. Volgens burgemeester Joost van Oostrum waren die op één hand te tellen, maar is het wel aanleiding om radicalisering op te nemen in het veiligheidsplan van Winterswijk, Aalten, Oost Gelre en Berkelland.

Achterhoek