Volledig scherm
Wapperende vlaggen voor het gemeentehuis van Oost Gelre in Lichtenvoorde. © DG

Oost Gelre staat er ‘fors’ slechter voor: dat wordt bezuinigen of belasting verhogen

GROENLO -  De gemeente Oost Gelre moet bezuinigen of de inkomsten verhogen. De financiële situatie is met 2,5 miljoen euro per jaar verslechterd. Dat komt vooral door de stijgende kosten voor de WMO en jeugdzorg.

Wethouder Karel Bonsen heeft het bij de gemeenteraad een ‘forse verslechtering’ genoemd. Oost Gelre is daarin niet uniek, alle gemeenten worden er mee geconfronteerd. Bonsen: ,,Het ligt op rijksniveau. Als dat niet door de rijksoverheid wordt gecorrigeerd is er sprake van een verslechtering van 2,5 miljoen euro.”

Het tekort ontstaat door hogere uitgaven op het gebied van de jeugdzorg en de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De WMO helpt mensen bijvoorbeeld om langer zelfstandig te blijven wonen. Met het budget voor de jeugdzorg worden kinderen en jongeren geholpen met bijvoorbeeld opvoedingsproblemen. Oost Gelre komt alleen voor deze twee zaken al 1,8 miljoen euro tekort. Daarnaast is de uitkering van de rijksoverheid voor deze onderdelen ook nog eens 176.000 euro lager uitgevallen.

Nadeel

Oost Gelre is elk jaar ook meer geld kwijt aan de Omgevingsdienst Achterhoek en de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland, waar onder meer de brandweer onder valt. Volgens de wethouder van financiën is het nadeel hier een half miljoen euro groot. Karel Bonsen wil op korte termijn met de gemeenteraad van Oost Gelre in gesprek om oplossingen voor het oplopende tekort te bespreken. Het doel is om zowel de begroting voor volgend jaar als de meerjarenbegroting tot 2023 sluitend te krijgen. ,,Ik wil met de gemeenteraad een fundamentele discussie over de zaken die voor het gemeentelijk beleid noodzakelijk zijn”, zegt Bonsen.

Overzicht

Dat gesprek met de gemeenteraad begint met een overzicht van beïnvloedbare en niet-beïnvloedbare kosten die de gemeente Oost Gelre maakt. Voor de zomervakantie wil de wethouder een thema-avond met de gemeenteraad organiseren waar de mogelijkheden worden besproken. Die mogelijkheden bestaan uit twee zaken: bezuinigen of inkomsten verhogen. Dat laatste betekent dat de gemeentelijke belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting voor huis-eigenaren, omhoog moeten.

Ook Aalten

Dat de gemeenten te weinig geld hebben voor jeugdzorg en WMO wordt beaamd door wethouder Joop Wikkerink uit Aalten. In zijn gemeente loopt het tekort dit jaar op tot een miljoen euro. ,,Het budget is lager dan de uitgaven, die zijn nauwelijks te beïnvloeden.”

De acht Achterhoekse gemeenten hebben eerder deze maand een brief met bezwaren aan de provincie Gelderland gestuurd. In heel Gelderland is het tekort al 69 miljoen euro groot. Als dat tekort niet wordt gedekt zijn gemeenten gedwongen om bijvoorbeeld te bezuinigen op sport of bibliotheekwerk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek