Sfeerbeeld van de Zwarte Cross in 2019.
Volledig scherm
Sfeerbeeld van de Zwarte Cross in 2019. © Jan Ruland van den Brink

Organisatie Zwarte Cross en Mañana Mañana wordt race tegen de klok door coronacrisis

LICHTENVOORDE/ VORDEN - De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana wordt een race tegen de klok. De voorbereidingen voor de Achterhoekse festivals gaan door, zoveel is zeker. Ondertussen houdt de organisatie nauw contact met leveranciers om snel te kunnen schakelen als dat nodig is.

De lijnen naar alle partijen waarmee wordt samengewerkt zijn zo kort mogelijk. ,,Want door de coronacrisis worden zij ook geraakt, sommigen liggen mogelijk zelfs helemaal stil. We zijn achter de schermen druk bezig om de contacten op peil te houden en alle lijntjes kort te houden”, zegt Lotte Post van de Feestfabriek, dat de beide festivals organiseert.

Niemand afgebeld voor Mañana Mañana

Omdat de Zwarte Cross verder in de toekomst ligt (16 tot en met 19 juli) is de situatie voor dit festival in Lichtenvoorde minder nijpend dan voor het Vordense Mañana Mañana, dat op 18 juni begint. ,,Daarvoor hebben we het programma al zo goed als rond en gaan we voorlopig niemand afbellen”, zegt Post. 

,,Er zijn nog een paar namen die we bekend moeten maken, maar we kijken goed hoe we dat precies gaan doen. Het gebeurt in ieder geval minder joviaal en uitbundig dan normaal, dat is nu niet gepast.”

Nieuwe namen bekend op 9 april

Wordt het dit jaar weer genieten van de zon op Mañana Mañana in Vorden?
Volledig scherm
Wordt het dit jaar weer genieten van de zon op Mañana Mañana in Vorden? © Theo Kock

Dat geldt ook voor de Zwarte Cross, waarvoor de bekendmaking van een reeks nieuwe namen staat gepland voor 9 april. Drie dagen eerder wordt vanuit het kabinet nieuws verwacht over de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

De Feestfabriek wacht dat bericht in spanning af. Want welk effect hebben de maatregelen en zijn die genoeg om het virus onder controle te krijgen? Of worden de maatregelen verlengd?

De Feestfabriek neemt voor die datum dan ook nog geen definitief besluit over het al dan niet laten doorgaan van de festivals. ,,Wij wachten daarmee tot in ieder geval 6 april”, zegt Post. ,,Dat is voor niemand leuk, niet voor ons en vooral niet voor onze bezoekers, maar het is voor iedereen een onzekere tijd. Laten we hopen dat die onzekerheid zo snel mogelijk voorbij is.”

Motorcrossfinale wel geschrapt

Twee weken terug werd al bekend dat de finale van de Dutch Masters of Motocross op de Zwarte Cross niet doorgaat. Dat komt doordat het WK motorcross in Italië is verplaatst naar 18 en 19 juli. Dat is precies het weekend van de finale van de Dutch Masters of Motocross op het Achterhoekse festival. 

Aan deze motorcrossfinale doet elk jaar de top van de Nederlandse motorcoureurs mee, zoals Jeffrey Herlings en Roan van de Moosdijk. Al jaren wordt deze wedstrijd op de Zwarte Cross verreden voor duizenden toeschouwers.

De festivalorganisatie is hard op zoek naar een alternatieve invulling voor dit programma-onderdeel

Achterhoek