'Piloten Joep' ter Haar
Volledig scherm
'Piloten Joep' ter Haar © Familie Ter Haar

Plantsoen in Lichtenvoorde vernoemd naar ‘Piloten Joep’ die neergeschoten vliegeniers redde

LICHTENVOORDE - Een Lichtenvoords plantsoen wordt op 4 mei vernoemd naar ‘Piloten Joep’, die in de Tweede Wereldoorlog piloten en krijgsgevangenen hielp om ze in veiligheid te brengen. Joop ter Haar kreeg die bijnaam vanwege zijn inzet voor de ‘pilotenlijn’, waarbij neergeschoten piloten vanuit de Achterhoek werden weggebracht.

Na de oorlog kreeg Ter Haar (1917-1976) verschillende onderscheidingen voor zijn verzetswerk, zoals de Britse Empire Medal, het Franse Croix de Guerre, de Amerikaanse Medal of Freedom en de Canadese Maple Leaf.  In 1967 kreeg hij uit handen van prins Bernhard een koninklijke onderscheiding. Ter Haar was politieagent van beroep.

Het ‘Joep ter Haar plantsoen’ wordt omringd door straten die ook naar lokale verzetshelden zijn vernoemd: Gert Reinders en Hendrik Leemreize waren volgens wethouder Karel Bonsen strijdmakkers van Ter Haar: ,,Een passende plek dus voor het Joep ter Haar plantsoen.” Vlakbij ligt de Bernard ter Haarstraat, die vernoemd is naar de vader van Piloten Joep, ook actief in het verzet.

Achterhoek