Re-enactment is meer dan een oud verhaal naspelen, leert de Slag om Grolle

videoGROENLO - Re-enactment is meer dan soldaatje spelen, bleek dit weekend bij de Slag om Grolle in Groenlo. Naspelen is leuk, maar het gaat ook om het juiste historische verhaal dat wordt verteld. 

Vlak voordat het strijdgewoel op het slagveld van Groenlo deze zondagmiddag losbarst, is het een minuut stil. De stilte is voor alle slachtoffers die zijn gevallen in de strijd die dit weekend in de Achterhoekse vestingstad wordt nagespeeld. En ook voor alle slachtoffers die zijn gevallen bij de veldslagen die in heel Europa door re-enactors worden nagespeeld.

Het herdenken van de slachtoffers van historische veldslagen past bij de verdieping die voor deze Slag om Grolle wordt gezocht. Naspelen is leuk, maar het gaat ook om het historische verhaal dat wordt verteld. Dat is niet altijd hetzelfde verhaal, bleek zaterdag in de oude Calixtuskerk, waar met een congres dat historische verhaal werd geduid.

Quote

De gruwelen van de oorlog bestonden uit plunderen en verkrach­ten, brandstich­ting, armoede, ziektes, een leeg platteland

Dolly Verhoeven
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek