Ernstige tekorten aan koolzuurgas zorgen voor paniek in Europa. Kunnen we straks nog wel ons biertje of frisje drinken?
Volledig scherm
PREMIUM
Ernstige tekorten aan koolzuurgas zorgen voor paniek in Europa. Kunnen we straks nog wel ons biertje of frisje drinken? © Getty Images

Tekort aan koolzuurgas: productie van bier en frisdrank komt in gevaar

GROENLO/ ENSCHEDE - Kleine brouwerijen in de regio luiden de noodklok. Er is een groot tekort aan koolzuur. De productie van bier, frisdrank en diepvriesproducten komt daardoor in het gedrang. Wordt een biertje onbetaalbaar en kan het überhaupt nog wel gebrouwen worden?

9 reacties

 • Peter Looyenga

  5 dagen geleden
  En dit is precies waarom ik zo blij ben met de Duitse discounters zoals Lidl en Aldi: die verkopen echt bier wat volgens het Duitse Rheinheits gebot gebrouwen is, en dat stelt strenge eisen aan de ingrediënten. Dus zonder dit soort toevoegingen. En het is soms ook nog goedkoper dan bekendere merken.
 • Jan Nuvens

  5 dagen geleden
  Het Duitse reinheidsgebod staat volgens mij deze toevoeging niet toe in bier, toch brouwen ze daar op eenderde schaal prima bier, hoezo kunnen onze brouwers dat niet?
 • Guus Smolders

  5 dagen geleden
  Boeien, voor 6 euro per pilsje (verwachte prijsontwikkeling horeca) laat ik het biertje toch wel staan...
 • Bas Woerdman

  5 dagen geleden
  Heel apart verhaal. Bij het gistingsproces van bier ontstaat CO2 wat zich bindt in het bier. Grote brouwerijen kunnen gewoon afvullen op fust en fles zonder dat dit koolzuur ontsnapt. Als dit niet kan wordt hergisting toegepast na het afvullen waarbij alsnog op natuurlijke wijze koolzuur in het bier komt. Overigens ontstaat tijdens het gisten nog veel meer koolzuur dat opgevangen kan worden!
 • Yvonne

  5 dagen geleden
  Gewoon water met of zonder toevoeging van munt, gember, citroen of limonadesiroop is net zo lekker en bovendien gezonder.
 1. ‘Mag ik rechts inhalen op de snelweg als anderen onnodig links rijden?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Mag ik rechts inhalen op de snelweg als anderen onnodig links rijden?’

  ‘Op de route Eindhoven-Schiphol bestaat een groot deel van de snelweg uit vijf rijstroken’, aldus lezer Tuscar Leiseboer in de vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Vaak rijden er auto’s op de vierde of zelfs vijfde rijstrook terwijl er meer dan genoeg ruimte is op de eerste drie. Als ik op de eerste strook rijd en zo’n auto in wil halen, moet ik dan helemaal naar de vijfde (meest rechter) strook als er iemand op de vierde rijdt?’