Duisters komen onder meer naar de Achterhoek voor het fraaie landschap, zoals hier op landgoed ’t Waliën bij Winterswijk.
Volledig scherm
Duisters komen onder meer naar de Achterhoek voor het fraaie landschap, zoals hier op landgoed ’t Waliën bij Winterswijk. © Achterhoek Toerisme

Twee keer zoveel Duitse vakantiegangers naar Achterhoek

GROENLO/ BORCULO - Duitse toeristen weten de Achterhoek steeds beter te vinden. Sinds 2015 is het aantal verblijfsrecreanten uit ons buurland verdubbeld: van 7 naar 14 procent van het totaal aantal toeristen.

Het gaat de goede kant op met het toerisme in de Achterhoek. Vorig jaar kwam het aantal overnachtingen in de regio voor het eerst uit boven de 3 miljoen. In 2013 waren dat er nog 2,7 miljoen.

Het overgrote deel van de gasten (79 procent) komt uit Nederland. Maar Duitsland (14 procent) en België (4 procent) zijn in opkomst met een verdubbeling van het aantal gasten ten opzichte van eerdere jaren.

,,We zijn heel content met deze cijfers'', reageert directeur Manuel Hezeman van de stichting Achterhoek Toerisme. ,,We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om gasten uit onze buurlanden te krijgen. Dat geldt ook voor de Achterhoekse ondernemers, die steeds beter in staat zijn Duitse gasten te trekken, maar ook te informeren. Dat werpt nu duidelijk zijn vruchten af.''

Toppers

De gemeenten Oost Gelre en Winterswijk zijn de toppers op het gebied van het aantal overnachtingen; Doesburg, Doetinchem en Oude IJsselstreek de tobbers.

Quote

We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om gasten uit onze buurlanden te krijgen.

Manuel Hezeman, Achterhoek Toerisme

Met name de bungalowparken en hotels doen het uitstekend. De hotels hebben het aantal overnachtingen in vier jaar tijd met bijna 25 procent zien groeien: van 390.000 naar 484.000. De bungalowparken zagen een groei van 853.000 naar ruim een miljoen overnachtingen.

Minder succesvol zijn de campings in de Achterhoek. De grote, reguliere campings draaien redelijk stabiel met zo'n 920.000 overnachtingen. De minicampings hebben het aantal overnachtingen zelfs zien dalen: van 250.000 in 2013 naar 217.000 in 2017. Er is volgens Achterhoek Toerisme een groeiende vraag naar luxe en comfort.

Ook het dagtoerisme naar de Achterhoek zit in de lift. De stichting heeft uitgedokterd dat het aantal daggasten inmiddels gegroeid is van 5.139.600 in 2013 naar 5.844.300. Met name het museumbezoek is fors gegroeid. De komst van Museum MORE in Ruurlo en Gorssel heeft daar voor een belangrijk deel aan bijgedragen.

MORE

Volgens Hezeman is de rek er nog niet uit. ,,Nee, we kunnen nog wel een paar stappen zetten. Ik vind dat het tijd wordt voor een nieuwe attractie in de Achterhoek. Als ik dat zeg, gaan hier de hakken direct in het zand. Maar een museum als MORE is ook een attractie, en moet je eens kijken wat dat teweeg heeft gebracht.’’

Kasteel Ruurlo, waarin MORE is gevestigd.
Volledig scherm
Kasteel Ruurlo, waarin MORE is gevestigd. © Annina Romita

Het toerisme is een belangrijke economische factor in de regio. In 2017 waren er 11.310 banen te vinden in de toeristische sector. Dat is een groei van 2,3 procent ten opzichte van twee jaar eerder. De totale werkgelegenheid in de Achterhoek groeide in die periode met 1,1 procent.

De verschillen in de regio zelf zijn overigens groot. In Winterswijk werkt 9,2 procent van de werkzame bevolking in het toerisme, in Aalten 4,5 procent.

Bij Achterhoek Toerisme zijn elf Achterhoekse gemeenten aangesloten, dat is inclusief Doesburg, Lochem, Montferland en Zutphen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek