Volledig scherm
Rhianna Gralike in Ludgereskerk in Dronten. Ze moet haar bestuursfunctie neerleggen. © Freddy Schinkel

Uit kerk verbannen transgender gaat niet in op uitnodiging kardinaal

DRONTEN/LIEVELDE - Rhianna Gralike, de veelbesproken transgender en penningmeester van de Norbertusparochie in Dronten, gaat niet in op de uitnodiging van kardinaal Wim Eijk. Hij had per aangetekende brief laten weten het gesprek te willen aangaan met de oorspronkelijk uit Lievelde afkomstige transgender.

"Ik ben geen hond die je zomaar kunt roepen. Bovendien heb ik die dag (14 juli, red.) geen tijd." De overige bestuursleden van de parochie zijn eveneens uitgenodigd voor een gesprek met de kardinaal, aldus Gralike, later die dag.

Reglement
Eijk wil het met haar hebben over artikel 30 uit het 'algemeen reglement voor het bestuur van een parochie', zegt de Drontense. Daarin staat onder meer dat een bestuurslid 'om gewichtige, te zijner beoordeling staande redenen' kan worden ontslagen door de bisschop. In dit geval is het de kardinaal die van Gralike af wil. Het bisdom heeft ontdekt ze vroeger als man door het leven ging.

Boos en emotioneel
Gralike, die naar eigen zeggen boos en emotioneel is, voelt een terechtwijzing aankomen en past daarvoor. "Ik ben onbevangen, eerlijk, ik ben een goed katholiek. Ik heb kinderen, ik heb mijn zaad goed gebruikt." Per e-mail heeft ze de kardinaal uitgenodigd voor een goed gesprek in Dronten, in de katholieke kerk.

'Pure discriminatie'
Ondertussen meldt GroenLinks in Dronten 'verbijsterd' te zijn over het aangekondigde ontslag van Gralike. De partij roept zowel raad als college op om zich óók uit te spreken in deze kwestie. "Deze vorm van discriminatie mogen we binnen onze gemeentegrenzen niet accepteren", stelt raadslid Kevin Mol. "Dit gaat niet om het geloof maar is pure discriminatie, verboden in Artikel 1 van de Grondwet."

Henk Krol, Kamerlid van 50Plus, heeft vrijdag paus Franciscus een brief gestuurd waarin hij het opneemt voor Gralike.

  1. Paaspop beleeft veertigste editie: Top van Nederpop stond in Zieuwent
    PREMIUM

    Paaspop beleeft veertigste editie: Top van Nederpop stond in Zieuwent

    ZIEUWENT – Het moest het topjaar van Paaspop Zieuwent worden, jaargang 2001. Met grote namen als Ilse Delange, Krezip, Racoon en Kane. ,,We rekenden op tienduizend bezoekers, zouden weer wat spek op de botten krijgen’’, zegt Jos Kolkman, in 1980 één van de vijf initiatiefnemers van het jaarlijkse festival. ,,En toen trok voormalig burgemeester Van Rijckevorsel er op het laatste moment de stekker uit.’’

Achterhoek