Volledig scherm
Eindhovenaar Roan van de Moosdijk bij de Zwarte Cross. © Dutch Masters of Motocross

Van de Moosdijk verrast vriend en vijand

Eindhovenaar Roan van de Moosdijk verraste vriend en vijand tijdens de 250cc-wedstrijd van de Zwarte Cross door alle WK-rijders te kloppen. Glenn Coldenhoff reed op indrukwekkende wijze naar de zege in de 500cc. Voor beide rijders was het de eerste Dutch Masters-zege.

Roan van de Moosdijk pakte gisteren in de eerste manche de koppositie ten koste van teamgenoot Adam Sterry. Even leek Jago Geerts in de buurt te komen van de 18-jarige F&H-coureur. In de tweede manche was de kopstart gelijk al voor Van de Moosdijk, op wie vervolgens geen maat stond. Door zijn zege klom Van de Moosdijk naar de derde plek in de eindstand om de Dutch Masters of Motocross.

,,Ik had niet verwacht zo dominant te winnen", gaf Van de Moosdijk toe. ,,De trainingen voelden wel goed aan, maar dat zegt natuurlijk niet alles. Dat ik hier de derde plek in het kampioenschap pak is wel heel mooi, dat was ook het doel dit seizoen.”

In de wedstrijd klopte Van de Moosdijk meerdere WK-rijders als Davy Pootjes en Calvin Vlaanderen. Ook het spektakel rondom de baan liet Van de Moosdijk niet onberoerd. ,,Dat is wel heel vet ja, dat merk je echt wel!”

Naar verluidt staat Van de Moosdijk, hoewel hij nog in actie komt in het europese EMX250 kampioenschap, in de belangstelling van de KNMV om eind september in Assen tijdens de Motocross of Nations in actie te komen voor Nederland. Hij weet ook dat het speelt. ,,Maar ik ben daar nog helemaal niet mee bezig, dat is aan de KNMV."

Weigerende crossmotor

Bij F&H Kawasaki waren de ogen naast op Van de Moosdijk ook gericht op de Duitser Henri Jacobi, die het klassement voor het weekeinde aanvoerde. De Duitser leek echter last te hebben van een weigerende crossmotor en viel terug van de zesde naar de dertiende plaats in de eerste manche. Daarmee leek hij zijn kans op de titel te verspelen, maar door mechanische pech van nummer twee Jago Geerts uit België kreeg Jacobi het kampioenschap alsnog in de schoot geworpen.

Niet in de buurt

Glenn Coldenhoff kon ondanks zijn zege niet meer in de buurt komen van de titel, die naar de Litouwer Arminas Jasikonis ging. In de eerste manche was de Fransman Romain Febvre nog de beste, maar nadat de 28-jarige Coldenhoff de kopstart pakte in de tweede manche, kon Febvre geen druk zetten op de crosser uit Best. Toen hij dat wel probeerde, ging hij onderuit en kon de coureur van Standing Construct KTM de zege naar huis rijden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek