Van Roze Cross naar gaycafé De Kast: hoe de Zwarte Cross homoseksualiteit op het platte land bespreekbaar maakt

VideoLICHTENVOORDE - Sinds vijf jaar staat hij op de Zwarte Cross: gaycafé De Kast. Om de positie van homoseksuelen op het platte land te verbeteren is destijds de Roze Cross gehouden. Onderdeel daarvan was gaycafé De Kast, dat nog steeds onderdeel is van de kroegenstraat.

,,We hebben geprobeerd om niet het standaard ‘gay-verhaal’ neer te zetten maar juist hier de verschillende scenes bij elkaar te brengen,’' vertelt oprichter Hendrik-Jan Derksen. ,,Het eerste jaar was het al een succes. We hebben diverse coming-outs op de cross gehad. Door het café hadden die mensen het gevoel: wij horen er nu echt bij.”

Vijf jaar na oprichting staat het café nog steeds op de cross en staat er bijna standaard een wachtrij voor de deur. Dragqueen Snorella verwacht dat het café er over vijf jaar nog steeds staat: ,,De bezoekers kennen ons inmiddels. Iedereen weet dat het meest linkerpand van de kroegenstraat het gaycafé is. En ik verwacht ons over vijf jaar dan ook niet op een andere plek.”

Volledig scherm
Gaycafé De Kast op de Zwarte Cross © Tom Hessels
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. In Oost Gelre drinkt één op de tien ‘overmatig’; Doetinchemmers houden zich in

    In Oost Gelre drinkt één op de tien ‘overmatig’; Doetinchem­mers houden zich in

    LICHTENVOORDE/ DOETINCHEM - Oost Gelre, Bronckhorst, Berkelland en Oude IJsselstreek behoren tot de top twintig van Gelderse gemeenten waar procentueel gezien de meeste mensen wonen die ‘overmatig’ alcohol drinken. Dat blijkt uit een onderzoek van de website Afkickkliniekwijzer. Overmatig drankgebruik betekent voor volwassen mannen dat ze meer dan 21 glazen alcohol per week drinken. Bij vrouwen gaat het om meer dan veertien glazen.

Achterhoek