De gemeenteraad bijeen in Groenlo.
Volledig scherm
De gemeenteraad bijeen in Groenlo. © DG

Verzet tegen begroting Oost Gelre blijft zonder succes

GROENLO/ LICHTENVOORDE - De bezuinigingen en belastingverhogingen in Oost Gelre gaan door. Het is de vier oppositie-partijen in de gemeenteraad niet gelukt om de begroting voor 2020 een andere richting op te duwen. Dat betekent voor alle huiseigenaren een hogere ozb-aanslag, voor ZOOF-reizigers een pas van 50 euro en soberder onderhoud van het openbaar groen.

Dat is de uitslag na een middag- en avondvergadering in het oude stadhuis van Groenlo. Op één na werden alle aanpassingen van D66, PvdA, OOG, Nieuwe Liberalen OG weggestemd. Het enige succesje was het in stand laten van het budget van 5000 euro per jaar om eigenaars van bijzondere bomen te helpen om die te onderhouden. Dat voorstel van OOG werd gesteund door het CDA en kreeg daardoor voldoende steun.

Dat betekent dat de begroting van de partijen CDA en VVD voor het gemeentelijke werk in 2020 werd aangenomen met twaalf stemmen voor en negen tegen. Volgens de coalitiepartijen zijn de ombuigingen nodig.

Dreigend tekort

Op papier dreigde een tekort van drie miljoen euro. Dat wordt opgevangen door de belastingaanslag voor huizen en andere vastgoed niet met 2, maar met 8 procent te verhogen. Het beleid voor de minima wordt verschraald, maar dat kan volgens de twee partijen omdat Oost Gelre een ruimhartiger regeling voor de financieel zwakkeren heeft dan omringende Achterhoekse gemeenten.

Soberder, goedkoper

Ook wordt het groenonderhoud soberder uitgevoerd (een besparing van drie ton) en moet de Sociale Dienst Oost Achterhoek zes ton goedkope werken. Op het gemeentehuis zelf worden vertrekkende ambtenaren niet vervangen. D66’er Jerry van der Meulen concludeerde: ,,Deze begroting is dusdanig slecht dat ik tegen stem.”

Achterhoek