Volledig scherm
Een van de vele bordjes met een boodschap met een kwinkslag op de Zwarte Cross. © Bert Janssen

Zwarte Cross maakt excuses voor ‘racistisch’ bord en zeil

LICHTENVOORDE - De organisatie van de Zwarte Cross heeft excuses gemaakt voor een omstreden bordje en een zeil dat als racistisch werd ervaren, onder andere door rapper Sevn Alias.

Op social media ontstond ophef over een zeil waarop de tekst ‘leve de kleurling’ staat, met daarbij een foto van een Oompa Loompa. Ook een bordje met ‘Allah’s afbakbar’ werd als ‘discriminerend, racistisch, beledigend en respectloos’ ervaren, schrijft de Zwarte Cross in een persbericht.

‘Dit betreuren wij, oprecht, ten zeerste. Wij hebben geprobeerd alle personen die contact met ons zochten een antwoord te sturen en hen uit te nodigen om na afloop van het festival hierover in gesprek te gaan’, aldus de organisatie.

Bordjes met een kwinkslag

De Zwarte Cross kent een traditie van bordjes met boodschappen met een kwinkslag. Meestal zorgen de boodschappen voor vermaak en niet voor ophef. ‘Toen het aantal berichten dermate opliep en de sfeer grimmiger dreigde te worden, hebben wij besloten om terug te komen op ons eerdere besluit om het bord en het zeil te laten staan. Deze hebben wij toen direct verwijderd’, schrijft de organisatie.

Too little, too late vonden veel mensen. De organisatie spreekt van een wervelstorm op social media. ‘De Zwarte Cross is een festival waar pertinent geen plek is voor racisme, discriminatie en respectloos gedrag. Iedereen die ons festival goed kent zal dit beamen', schrijft de organisatie.

Van kastje naar de muur met klacht over ongewenst seksueel gedrag

De organisatie maakte afgelopen weekend ook al excuses aan een festivalbezoeker nadat een andere bezoeker hem ongevraagd zijn geslachtsdeel toonde. 

Volledig scherm
Een van de vele bordjes met een boodschap met een kwinkslag op de Zwarte Cross. © Bert Janssen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek