JV 15072017 Zwarte Cross zaterdag / Foto : Jan Ruland van den Brink
Volledig scherm
JV 15072017 Zwarte Cross zaterdag / Foto : Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink

Zwarte Cross wil af van ‘lopen op bed van bekers’

LICHTENVOORDE - Bezoekers van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde wordt gevraagd om drinkbekers voortaan in speciale bakken te doen en niet langer op de grond te gooien. Op die manier moet de enorme afvalberg van miljoenen plastic drinkbekers flink verkleind worden. 

Op het vierdaagse festival is vorig jaar ongeveer 40 ton plastic afval verzameld, dat gaat rechtstreeks de vuilverbrander in. Dat zijn ongeveer veertien vrachtwagens, zegt Marcus ten Zijthoff van de Feestfabriek, de organisatie achter de Zwarte Cross. Die heeft de ambitie om meer te doen op het gebied van duurzaamheid, zeker nu het Europese Parlement wil dat er veel minder wegwerpbekers worden gebruikt.

Een statiegeldbeker is voor de Zwarte Cross geen optie. Daarvoor is het festival met 220.000 bezoekers te groot. Ook onze Achterhoekse festivalcultuur sluit daar niet bij aan, zegt Ten Zijthoff. ,,Wij staan vaak in groepjes bij elkaar en halen rondjes. Dan moet je wachten tot iedereen zijn glas leeg heeft. Een statiegeldbeker is dan gewoon niet praktisch.’’

Eén soort beker zonder logo

Het alternatief is het inzamelen en recyclen van plastic bekers. Om dat te bereiken zijn afspraken gemaakt met drankleveranciers Grolsch, Pepsi en Red Bull. Voorheen leverden die hun eigen drinkbekers en PET-flessen. Maar omdat verschillende soorten plastic bij elkaar niet te recyclen zijn, gebruiken ze nu één soort beker zonder logo. Op die manier kunnen er weer nieuwe bekers van gemaakt worden, het belangrijkste doel van deze operatie.

Quote

Het is niet de toekomst om op een bed van bekers rond te lopen.

Marcus ten Zijthoff, Zwarte Cross

Het festival roept onder meer via sociale media op om gebruikte bekers in speciale afvalbakken te doen. Of daar meteen gehoor aan wordt gegeven is de vraag; normaal gesproken ligt het terrein aan het eind van elke festivaldag bezaaid met honderdduizenden platgetrapte bekers.  

,,We zijn afhankelijk van de goede wil van bezoekers, maar vinden dat we wat moeten doen. We vragen mensen op een leuke manier om mee te werken. Ze krijgen geen boete als ze toch wat op de grond gooien en we zullen ze niet aanspreken. Het zal tijd nodig hebben voor iedereen het normaal vindt. Maar het is niet de toekomst om op een bed van bekers rond te lopen’’, aldus Marcus ten Zijthoff.

Prikploegen en afvaltreintje

Op het terrein zijn in juli meer prikploegen te vinden en er rijdt een afvaltreintje rond dat regelmatig plastic ophaalt. Ook is het de bedoeling dat het terrein bij het hoofdpodium regelmatig bekervrij wordt gemaakt. Want een schoon terrein nodigt minder uit om je beker op de grond te gooien, is de filosofie van de Zwarte Cross.

Op het kleine zusje van de Zwarte Cross, Mañana Mañana -komende maand in Vorden- wordt op dezelfde manier proefgedraaid met de inzameling van plastic afval. Daar komt ook een proef op de festivalcamping, waar hard plastic wordt ingezameld dat gerecycled wordt tot onder meer bermpaaltjes.

Lees alles over de Zwarte Cross op onze speciale pagina op dg.nl/zwartecross

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek