Het overgrote merendeel van de bezoekers van de Zwarte Cross heeft zich prima gedragen, aldus de organisatie.
Volledig scherm
Het overgrote merendeel van de bezoekers van de Zwarte Cross heeft zich prima gedragen, aldus de organisatie. © Jan Ruland van den Brink

Zwarte Crossers ‘meerdere keren’ geconfronteerd met racisme, homofobie en vrouwonvriendelijkheid

LICHTENVOORDE - Bezoekers en medewerkers van de Zwarte Cross zijn de afgelopen editie ‘meerdere keren’ geconfronteerd met racisme, homofobie en vrouwonvriendelijkheid. Dat schrijft de Feestfabriek, organisator van het Achterhoekse festival, in een uitgebreid statement op de website.

Volgens de Feestfabriek is het onacceptabel gedrag. ‘Dit kan echt niet (...) De bezoekers die dit doen, horen niet thuis op de Zwarte Cross. Punt’.

Volgens de organisatie hebben de meeste mensen gewoon feest gevierd zoals het hoort en heeft slechts een klein deel van de 220.000 bezoekers zich misdragen. ‘We zouden ervoor kunnen kiezen om hier geen aandacht aan te geven. Maar dat doen we toch wel, want we willen hier iets aan doen’.

‘Dit hoort niet op de Zwarte Cross’

De organisatie zegt dat de paar bezoekers die zich slecht gedragen een nare smet op het festival zijn en bovendien een verkeerd beeld geven van de Zwarte Cross en de Achterhoek. ‘Er blijven een paar raddraaiers die denken dat dit kan op de Zwarte Cross en sommigen denken zelfs dat dit er juist bij hoort. Nou, niet dus. (...) De boel slopen, dingen in de fik steken, seksueel onaanvaardbaar gedrag en hufterigheid; doe dit maar in je eigen huis of grot, maar niet bij ons’.

Hoeveel mensen precies vrouwonvriendelijk, homofoob of racistisch zijn bejegend is onduidelijk, maar bekend is in ieder geval dat de organisatie excuses heeft gemaakt aan een bezoeker nadat een mede-festivalganger hem ongevraagd zijn geslachtsdeel toonde. Verder is door de organisatie zelf een bord met ‘Allah’s afbakbar’ en een zeil met  foto’s van Oompa Loompa’s (oranjekleurige dwergen) verwijderd omdat deze als ‘discriminerend, racistisch, beledigend en respectloos’ werden ervaren.

Voor de bezoekers die zich wel goed hebben gedragen heeft de Zwarte Cross een groot compliment over: ‘Een groot applaus voor de bezoekers die er wel gewoon een prachtig feest van maken!’.

Lees alles over de Zwarte Cross 2019 op onze speciale pagina op dg.nl/zwartecross.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek