Dierenwelzijn, waar begint het nu écht?
OpinieDe Stichting Aap maakt olifanten van Nederlandse muggen, vindt Joost de Jongh van Dibevo.
Delen per e-mail
Stichting Aap zocht deze maand de publiciteit met een alarmerende melding over het aanbod van exotische dieren via Facebook, Marktplaats, speciale dierenwinkels en dierenbeurzen. Uit het onderzoek Alive and kicking, The exotic mammal trade in the Netherlands van de dierenwelzijnsorganisatie blijkt dat er in drie maanden 53 verschillende exotische diersoorten werden aangeboden.
Volgens Stichting Aap moet er een positieflijst komen met toegestane huisdieren op basis van hun geschiktheid. Dan wordt de handel in deze dieren een halt toegeroepen, zo is de redenering.
Hoewel ik zeker vind dat Aap goed werk verricht, denk ik niet dat een positieflijst de beste weg is om het welzijn van dieren te verbeteren. Als een dier niet op die lijst staat, dan geldt dat als een houdverbod. Bedenk daarbij dat een cavia net zo'n exoot is als de degoe en de dwerghamster, dieren die Aap zou willen verbieden. Trouwens, mensen die op zoek zijn naar een bijzonder dier laten zich niet weerhouden door een verbod. Als het niet bovengronds kan, dan maar ondergronds.
Misstanden beginnen bij verkoopkanalen als Marktplaats
Misstanden bij exotische dieren beginnen vaak bij verkoopkanalen als Marktplaats. Dibevo is nooit een voorstander geweest van dierverkoop via deze kanalen en vindt dat dieren alleen verkocht mogen worden door gediplomeerde specialisten. Zij kunnen de koper adviseren en behoeden voor een impulsaankoop als ze zien dat de koper te weinig kennis of geen geschikte huisvesting heeft. Het mooie is dat Stichting Aap dat ook zelf heeft geconstateerd in haar onderzoek. Daarin staat dat impulsieve aankoop van dieren in de twee bezochte dierenspeciaalzaken werd ontmoedigd. De winkels namen de tijd om de behoeften en verzorgingseisen uit te leggen, gaven tips en vroegen naar de motivatie van de klant en de huisvestingsomstandigheden die de potentiële koper aan de dieren zou kunnen bieden, zo staat in het onderzoek.
Dibevo is wel voor een positieflijst waar álle gehouden diersoorten op staan met daarbij de minimumeisen voor huisvesting en verzorging. Op die manier wordt het welzijn van het gehouden dier gediend en worden gespecialiseerde en deskundige houders niet het slachtoffer van het feit dat de diersoort die zij houden op de lijst van 'niet te houden dieren' belandt.
In 2018 heeft Aap miet meer dan 95 dieren opgevangen
Het standpunt van Dibevo is dat je een dier kan houden als je ruimte, faciliteiten en de kennis hebt voor een goede verzorging. Heb je dat niet, dan kun je een dier niet houden. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de verkooppunten. Daarom vind ik dat ook alle dierenwinkels en tuincentra met een dierenafdeling aantoonbare vakbekwaamheid moeten hebben om de consument goed te kunnen voorlichten en te adviseren.
Dierenwelzijn moet altijd voorop staan, maar waar ik moeite mee heb is dat Aap doet voorkomen alsof Nederland wordt overspoeld door exotische dieren die met massa's tegelijk in de opvang terechtkomen.
In 2018 heeft Aap niet meer dan 95 dieren opgevangen in de centra in Almere en Spanje. Goed werk en ik begrijp ook wel dat Aap niet de enige instantie is die exotische dieren opvangt.
Moeten we honden en katten gaan verbieden?
Maar als je dat nu afzet tegen het feit dat er in Nederland 25 miljoen huisdieren leven, waar hebben we het dan nog over? Moeten we voortaan ook maar honden en katten gaan verbieden omdat een zeer kleine groep mensen niet de juiste verzorging biedt? Een verbod is daarom geen oplossing. Professionele voorlichting wel.
Het lijkt erop dat Stichting Aap erop uit is om in komkommertijd zijn bestaansrecht te rechtvaardigen. Problemen zijn logischerwijs de motor achter dierenwelzijnsorganisaties, maar het maakt Aap kennelijk niet uit of ze nu echt bestaan of niet.
Het is prima dat Aap zich richt op de opvang van verwaarloosde dieren in Europa, maar de stichting moet stoppen om olifanten te maken van Nederlandse muggen. Dat past naar mijn mening niet.
Joost de Jongh is voorzitter van Dibevo, de landelijke brancheorganisatie voor ondernemers in de gezelschapsdierenbranche.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
column Een minister die een list verzint: prima. Maar o wee als wij het doen
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
column thomas verbogt Het was de eerste keer dat ik zoiets hoorde over files: dat automobilisten gaan plassen
Levendig en flitsend woord, ochtendspits, maar het staat helaas vaak voor logge dynamiek. Als ik dan in de file hang, luister ik liever niet naar de radio die me vertelt dat die ochtendspits druk is. Zeker niet waar de ‘problemen’ zijn wanneer ik mezelf in zo’n probleem bevind. -
PREMIUM
anwar burgert in Iets dat verboden is laten testen? Misschien kan de overheid dit ook bij wapens doen
Een tijdje geleden was ik in Amsterdam. Er kwam een man naar mij. ,,Cocaïne’’, fluisterde hij. ,,Nee, ik heet Anwar’’ antwoordde ik. Ik dacht dat hij mij aansprak omdat hij me meende te kennen. Toen ik doorliep, besefte ik dat hij mij drugs probeerde te verkopen. -
opinie Provincie Gelderland: ‘We moeten onze welvaart laten passen bij de draagkracht van de natuur’
De discussie over stikstof drukt ons weer eens met de neus op een feit dat we niet altijd willen erkennen: we leven in een klein land. Een klein land met veel welvaart en dus ook veel wensen. Daar is op zich niks mis mee, maar veel van die wensen vragen letterlijk ruimte. En juist daar hebben we niet veel van. Tijd om er eens anders naar te kijken. Of juist zoals we het altijd deden. -
PREMIUM
sinan ontmoet De wereld gaat stuk aan arrogante leiders
Journalist Sinan Can uit Nijmegen komt overal. Hij doet boodschappen in zijn stad, treint voor zijn werk naar Hilversum en reist over de hele wereld. Onderweg ontmoet hij mensen. Deze week schrijft hij over José María Aznar, de oud-premier van Spanje.
-
PREMIUM
Column Kunst kan ons nog iets leren over de propaganda van het huidige rechts-extremisme
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Op schoot van ouder wordt lezer geboren
Ouders zouden tijd moeten maken om hun kinderen voor te lezen, vindt Joke Staal. Voorlezen tot een kind 11 of 12 jaar is, vergroot het taalgevoel. Ook is een belangrijke rol weggelegd voor de pabo. -
PREMIUM
column Sinds gisteren weet ik dat ik, om te verdwijnen, maar een half uurtje hoef te rijden
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.