De Nijmeegse Pompestichting vlak na de ontsnapping van twee tbs’ers op 21 juni van dit jaar.
Volledig scherm
PREMIUM
De Nijmeegse Pompestichting vlak na de ontsnapping van twee tbs’ers op 21 juni van dit jaar. © Paul Rapp

Er is geen alternatief voor het tbs-stelsel

CommentaarNiet voor het eerst ligt het Nederlandse tbs-systeem onder vuur. Na een nieuw heftig incident bij de Nijmeegse Pompestichting zwelt de roep aan om te stoppen met het systeem. Logisch, maar ook zonde. Want het systeem is dan wel niet perfect, een beter alternatief is niet voorhanden.

4 reacties

 • Andre Eggerding

  2 maanden geleden
  De veiligheid van de onschuldige burger moet op plaats één,twee en drie staan.
 • H. van Antwerpen

  2 maanden geleden
  Kijk eens in de landen om ons heen, hoe men met deze groep omgaat. Hier kan men vast iets uithalen, te makkelijk om te zeggen dat er geen alternatief is.
 • Frank de Jager

  2 maanden geleden
  Waarom wordt er altijd aan het 'opvangen' van de dader gedacht. De slachtoffers hebben levenslang. In de meeste landen gewoon langdurig opsluiten. Per saldo is iedereen zware crimineel ' ziek ' in zijn hoofd. Dus of langdurig gevangenis of naar een gesloten psychiatrische inrichting. TBS is weer zo'n typische Hollandse 'polder' tussenvorm. Met de bijkomende risico s voor de samenleving.
 • Ton Verkerk

  2 maanden geleden
  Dit is een betere voorstelling van de recidive dan TBS Nederland zelf produceert. "Binnen twee jaar na het ontslag had 22,8% van de groep van 557 ex-tbs'ers een nieuw justitiecontact voor een misdrijf ( ‘algemene recidive’). 17,9% pleegde een misdrijf met een maximale strafdreiging van vier jaar of meer (‘ernstige recidive’) en 9,3% pleegde hetzelfde misdrijf ('specifieke recidive') - bron rapport WODC. Op de site wodc/http://repris.nl kan iedereen zelf de recidive cijfers per categorie opvragen.