De gevolgen van te veel stikstof in de natuur: dode eikenbomen op de Hoge Veluwe.
Volledig scherm
PREMIUM
De gevolgen van te veel stikstof in de natuur: dode eikenbomen op de Hoge Veluwe. © Herman Stöver

Op ‘stikstof en natuur’ heeft de afgelopen twintig jaar Pipo de Clown geregeerd

opinieEen nieuw jaar, een nieuwe regering. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. En wat voor kansen ! Drie jaar geleden had vrijwel geen bestuurder, politicus of journalist  belangstelling voor stikstof en natuur. En nu krijgen we plotseling maar liefst twee ministers die over stikstof en natuur gaan. En om het nog ingewikkelder te maken: de ene minister is ‘van Natuur’, en de andere is ‘voor Natuur’. Leg dat maar eens uit.

5 reacties

 • Bert Peters

  1 jaar geleden
  Wanneer we alle dieren, mensen en hun activiteiten weg halen in Nederland voldoen we nog niet aan de ons zelf opgelegde eisen. Zo gauw we de grens van Duitsland passeren is er geen stikstof probleem en alle heide plots weer gezond. Of zal het dan toch aan die absurde zelf opgelegde eisen liggen. Een bewust politiek spel? Dubbele agenda’s? Waarvoor die miljarden? Wat steekt hierachter? Het is wel ons geld wat zoveel betere besteed kan worden! Wordt wakker!
 • Jan Willems

  1 jaar geleden
  WEG met zie broedplaatsen van zoönosen! Of.. tot de volgende pandemie???
 • ab Marle

  1 jaar geleden
  @ Robert Jan de Bruin Het zijn toch echt ook boeren en de industrie en het verkeer uit Nederland die voor het stikstof probleem hebben gezorgd en er nog voor zorgen. Alles afschuiven is wel heel makkelijk.
 • robert jan de bruin

  1 jaar geleden
  En dit "stikstofpobleem" is ontstaan door slapende Nederlandse politici welke zich door groene rakkers lieten misbruiken door voor Nederland onnavolgbare regels er door heen te drukken oa in de EU commissie. Dat mag dezelfde politiek het ook zien op te lossen?
 • Ruud Frenken

  1 jaar geleden
  Laten we toch stoppen met deze spelletjes. Verre weg de meeste stikstof komt uit het buitenland dus deze heisa heeft geen invloed op het stikstof niveau in Nederland. Bespaart ons miljarden