Volledig scherm
Deze woning aan Aengelbertlaan in Oss was tot twee keer doelwit van de aanslagplegers. © Gabor Heeres / Marcofotografie

Aanslagplegers Oss krijgen meerdere pogingen tot moord ten laste gelegd; lange lijst verdenkingen

DEN BOSCH/OSS - De drie mannen die verantwoordelijk worden gehouden voor een reeks brandstichtingen en ontploffingen in met name Oss kunnen een eis van meerdere jaren gevangenisstraf tegemoet zien. Het Openbaar Ministerie gaat bij drie delicten uit van poging tot moord.

Een en ander bleek dinsdagochtend in de rechtbank, waar twee van de drie verdachten tijdens een proformazitting vergeefs poogden om op vrije voeten te worden gesteld, in afwachting van behandeling van hun strafzaak. De 30-jarige Arnhemmer en 29-jarige Roemeen blijven in ieder geval nog tot 2 september achter de tralies, als de volgende proformazitting staat gepland. Een inhoudelijke behandeling van de zaak, die waarschijnlijk drie zittingsdagen gaat vergen, zal dit jaar niet meer aan de orde zijn. 

Aanslagen

Oss werd vorig jaar geplaagd door een serie aanslagen op auto’s en woningen. In februari werd meermalen brand gesticht bij een woning aan de Asterstraat, in september werd een huis aan de Aengelbertlaan twee keer op de korrel genomen. De bewoner, Arie den Dekker, wist bij de tweede keer maar ternauwernood aan de vlammen te ontsnappen. Twee honden van hem lieten bij deze aanslag het leven.

Dezelfde dadergroep wordt verdacht van het tot ontploffing brengen van een mortiergranaat bij café 't Berghje in Oss een maand eerder. Bij een woning aan de Keldermansstraat in Eindhoven werd op 29 september een explosief naar binnen gegooid. ,,Dat er bij al deze zaken geen ernstig letsel is toegebracht aan de bewoners is puur geluk", sprak officier van justitie Walter Kupers. De lijst aan verdenkingen tegen de drie was wat hem betreft zo lang, dat hij een aantal zaken heeft laten vallen ‘om het een beetje behapbaar te houden'.  

Quote

Puur geluk dat bij al deze zaken geen ernstig letsel is toege­bracht aan bewoners

Walter Kupers, officier van justitie