Volledig scherm
Archiefbeeld van een AED. © Thinkstock

AED’s in Berghem toe aan vervanging: ‘Risico dat we niet kunnen en willen nemen’

In Berghem zijn vijf AED’s vervangen. De apparaten zijn na tien jaar aan vervanging toe, ook al zijn er bij die nog nooit gebruikt zijn. ,,De schok is na de garantieperiode niet meer gegarandeerd en kan dus minder zijn dan noodzakelijke. Dat is een risico dat we niet kunnen en willen nemen”, legt Peter van Ballegooij van EHBO Berghem uit. In het Vossehol komt op 10 juli een hele nieuwe AED-locatie. 

In Berghem zijn gisteren vijf AED's vervangen. De apparaten zijn na tien jaar aan vervanging toe, ook al zijn er bij die nog nooit gebruikt zijn. ,,De schok is na de garantieperiode niet meer gegarandeerd en kan dus minder zijn dan noodzakelijke. Dat is een risico dat we niet kunnen en willen nemen", legt Peter van Ballegooij van de EHBO Berghem uit. In het Vossehol komt op 10 juli een hele nieuwe AED-locatie. 

In Berghem hangen in totaal 28 Automatische Externe Defibrilators, AED's. Daarvan zijn er 23 dag en nacht bereikbaar, en daarmee kent het dorp een dekking die voldoet aan de norm van zes minuten; als er een reanimatie nodig is, is er binnen zes minuten een hulpverlener met een AED bij het slachtoffer. ,,En we hebben er twee die we als EHBO altijd meenemen naar evenementen. Maar er zijn er 23 altijd bereikbaar in geval van nood. Dat is een mooie dekking hoor, dat is lang niet overal zo.”

Samen

Een deel van de reanimatieapparaten zijn door particulieren gekocht, sommigen door een aantal mensen uit een straat of buurt samen. De meesten zijn van de EHBO Berghem, die sowieso van alle AED's het onderhoud en het beheer doet. ,,Onze AED's zijn bekostigd door sponsors en uit schenkingen. We krijgen dit jaar voor het eerst subsidie van de gemeente Oss voor het onderhoud. Dit jaar is het een startbedrag, volgend jaar subsidiëren ze het hele onderhoud.”

De AED's in Berghem zijn gekoppeld aan het reanimatieoproepsysteem HartslagNu. Als er iemand hartproblemen krijgt, worden de aangemelde vrijwilligers uit de buurt opgeroepen via sms. ,,De helft krijgt een oproep om direct naar het slachtoffer te gaan, de andere helft van de opgeroepen vrijwilligers wordt eerst naar de AED gestuurd, om de op te halen. Kijk,” hij laat een sms zien, ,,er zit een linkje met de route bij.” Het gebeurt volgens Van Ballegooij gemiddeld zo'n twee keer in de maand dat er reanimatieoproepen zijn in het dorp. ,,Soms twee keer in vierentwintig uur, dan weer een paar weken niet. Het is een heftige gebeurtenis hoor. We hebben veel meer mensen opgeleid dan de 139 mensen die nu aangesloten zijn bij HartslagNU, maar niet iedereen durft het aan zich ook echt aan te melden als vrijwilliger. Gelukkig sta je nooit alleen bij een reanimatie, hoewel iemand natuurlijk wel altijd als eerste ter plekke is. Na afloop gaan we altijd even met elkaar zitten. Je moet erover praten om het te verwerken.”