Volledig scherm
PREMIUM
Het dorpje Alem aan de overkant van de Maas. © Van Assendelft

Alem: dorp voelt 85 jaar na ‘annexatie’ door Gelderland nog steeds als Brabant

Zomerserie De OverkantALEM/MAREN-KESSEL - Zo woon je in Brabant, zo in Gelderland. Maar na 85 jaar zijn de Alemnaren nog steeds niet 'vergelderd'.

Het zal toch niet gebeuren dat de Heilige Odrada naar Gelderland verhuist?' Toen burgemeester Smits zag aankomen dat Alem na een fysieke afscheiding door de Maaskanalisatie ook formeel van Brabant zou worden losgemaakt, slaakte hij naar verluidt deze noodkreet. Boven de Maas, daar woonden de protestanten. Geen zinnig mens zou daar de laatste rustplaats van de devote schutspatroon van Alem aan toevertrouwen. De regenten van de jaren vijftig bleken niet gevoelig voor het in ultimo aangevoerde religieuze argument. En dus werd Alem van Brabant afgescheurd. En passant werd in 1958 ook de gemeente Alem, Maren-Kessel opgeheven. Alem ging naar Maasdriel, Maren-Kessel en 't Wild werden bij Lith gevoegd.

 1. Honden die ‘aanranders, kippendieven en roovers’ aanhouden
  PREMIUM
  Stille getuigen

  Honden die ‘aanranders, kippendie­ven en roovers’ aanhouden

  De afgelopen weken haalden, afgezien van die arme gedumpte puppy's in de regio, twee honden het nieuws. En niet de minste. De Duitse staande langhaar Fenna uit Oss mocht deelnemen aan de prestigieuze Nimrod, dé wedstrijd voor jachthonden waaraan het meedoen alleen al een eer is. En dan was er nog de herder July uit Nistelrode die deel uitmaakte van het Nederlands hondenteam dat het opnam tegen België.
 2. Harddrugs en chemicaliën gevonden in Berghem bij tweede fase van Operatie Alfa
  VIDEO

  Harddrugs en chemica­liën gevonden in Berghem bij tweede fase van Operatie Alfa

  BERGHEM - De politie heeft maandag in het kader van operatie Alfa harddrugs, chemicaliën en een grote hoeveelheid chemisch afval gevonden bij het doorzoeken van twee panden in Berghem. De politie houdt bewust in het midden in welk pand de chemicaliën precies zijn gevonden. Een pand, aan de Koolzaadweg, zou de woning van zijn topcrimineel Martien R.. Het andere pand betreft een transportbedrijf aan de Spaanderstraat. De politie gaf aan het vermoeden te hebben dat er naast drugs ook vuurwapens en geld lagen in de panden. Er zijn maandag geen arrestaties verricht.