Volledig scherm
PREMIUM
Het dorpje Alem aan de overkant van de Maas. © Van Assendelft

Alem: dorp voelt 85 jaar na ‘annexatie’ door Gelderland nog steeds als Brabant

Zomerserie De OverkantALEM/MAREN-KESSEL - Zo woon je in Brabant, zo in Gelderland. Maar na 85 jaar zijn de Alemnaren nog steeds niet 'vergelderd'.

Het zal toch niet gebeuren dat de Heilige Odrada naar Gelderland verhuist?' Toen burgemeester Smits zag aankomen dat Alem na een fysieke afscheiding door de Maaskanalisatie ook formeel van Brabant zou worden losgemaakt, slaakte hij naar verluidt deze noodkreet. Boven de Maas, daar woonden de protestanten. Geen zinnig mens zou daar de laatste rustplaats van de devote schutspatroon van Alem aan toevertrouwen. De regenten van de jaren vijftig bleken niet gevoelig voor het in ultimo aangevoerde religieuze argument. En dus werd Alem van Brabant afgescheurd. En passant werd in 1958 ook de gemeente Alem, Maren-Kessel opgeheven. Alem ging naar Maasdriel, Maren-Kessel en 't Wild werden bij Lith gevoegd.

  1. Verbazing bij wijkagent Oss over auto die spoorbomen omzeilt op plek van tragisch ongeval met Stint: ‘Dit is bizar gedrag!’

    Verbazing bij wijkagent Oss over auto die spoorbomen omzeilt op plek van tragisch ongeval met Stint: ‘Dit is bizar gedrag!’

    OSS - Verbazing bij de wijkagent van Ruwaard in Oss dinsdagmiddag. Ze kreeg een foto toegestuurd van een getuige die een auto spoorbomen zag omzeilen om het spoor over te steken bij de spoorwegovergang aan de Braakstraat in Oss. Dit is de plek waar het tragische ongeval met de Stint zich vorig jaar voltrok, waarbij vier kinderen om het leven kwamen. ,,Gebruik je verstand, want dit is gewoon bizar!”, reageert wijkagent Sandra de Veer.