Volledig scherm
Pink Grasshopper perched on a grass stem closeup roze sprinkhaan © Getty Images/iStockphoto

‘Als een roze sprinkhaan tussen een hele kudde groene’

ColumnOSS - Hoewel mijn eigen eenmalige deelname aan de Kako, lang, lang, geleden, geen daverend succes was, had ik het geweldig gevonden als mijn kinderen wél van het kinderkampsoort geweest waren. Twee keer fietste ik een week lang met ze door het bos naar de plaatselijke variant, ze ijs, snoep, een overdosis Netflix en alles wat god nog meer verboden heeft in het vooruitzicht stellend, in ruil voor een beetje enthousiasme. Maar het werd niets. Jammer, begrijpelijk en herkenbaar: ook ik had me op kamp gevoeld als een roze sprinkhaan tussen een hele kudde groene. 

Als ik een sprinkhaan ben, dan is Arie Bombarie, die inmiddels de mestfase achter zich heeft gelaten, en na een kort uitstapje naar de eiersmijterij zich nu bezig houdt met visafvalbesmeuringen, een wild zwijn. Van de week werd er één gezien in de buurt van Loosbroek, en iedereen zag het beest, een écht zwijn bedoel ik, liever gaan dan komen. Zwijnen zijn gevaarlijk, zeggen ze, want een bron van besmettingsgevaar voor hun gedomesticeerde broeders die met duizenden in een hokje hun karbonaadjes tot consumptieformaat moeten laten opzwellen. Of hij is een damhert, die zijn er opeens ook, maar ook niet welkom want god verhoede dat er zich eentje voor een auto werpt. 

Godzijdank kun je die prachtige beesten gewoon afschieten. Een geduldige jager, een paar kogels, en opgelost het probleem. Gelukkig is er voor Arie nu ook een goede oplossing: hij moet de nieuwe nachtzuster worden van de Sterrebosflat. Geef de man een cursus EHBO en een appartement in de gedegradeerde zorgflat en niemand hoeft zich meer zorgen te maken. 

Ik heb inmiddels geaccepteerd dat mijn kleine sprinkhaantjes ook roze zijn en heb ze niet eens ingeschreven voor het kamp. Dus gaan we met z'n allen leuke dingen doen, in de Maashorst bijvoorbeeld. Kijken of we een soortgenoot tegenkomen, of misschien een wild zwijn of een damhert. Hopen dat we eerder zijn dan de jager.