Volledig scherm
Het arboretum in Geffen gaat naar de westzijde (links) uitbreiden. © Van Assendelft Fotografie

Arboretum Geffen groeit gestaag: ,,We kunnen gelukkig weer vooruit”

GEFFEN - De schop kan letterlijk de grond in voor het volgende stuk arboretum in Geffen. Er komt twee hectare bij. Dolblij is kartrekker Harry Peters dat er eindelijk groen licht brandt. ,,Ons geduld is absoluut op de proef gesteld, maar we kunnen gelukkig weer vooruit.”

,,Het heeft een jaar of drie geduurd voor we verder konden. De toeloop is groot. Nu kunnen we negentien families blij maken. Zij staan te popelen om een boom te planten. Daarachter zit een veelvoud van betrokken mensen. Dat onderstreept de draagkracht van het arboretum. Iedereen heeft wel iets met bomen. Deze bomen worden hun emotionele eigendom”, klinkt het lyrisch uit de mond van de voorzitter van de Stichting Arboretum & Natuurbeleving,.

Volledig scherm
Het arboretum in wording, februari 2018. © Peter van Huijkelom

Uitbreiding is afhankelijk van de gemeente. ,,Zij zorgen voor de grond, wij voor de inrichting. Sommige percelen zijn langdurig verpacht en moeten eerst vrij van pacht worden”, verklaart Peters de traagheid.

Het huidige arboretum aan de Kerkesteeg en Weverstraat is vier hectare groot. Aan de westkant komt er nu twee hectare bij. Het ontwerp uit 2017 kan uit de kast. Het perceel wordt licht glooiend ingericht. Een deel met fruitbomen en omrand door meidoornhaagjes. Midden een open stuk met insectenhotel, hoge paal met vogelhuisjes, wigwam met hop en een zonnewijzer. Er komt een nieuw roggeveld voor het traditionele roggemaaien van Effe noar Geffe. Een laan met notenbomen en een rij met knotwilgen omlijsten fase twee.

Bovenaan de verlanglijst van Peters en de zijnen prijkt een professionele beregeningsinstallatie. ,,Vorig jaar hebben we negenduizend euro gespendeerd om de boel water te geven. We zoeken naar fondsen. Om dit mogelijk te maken moet er eerst elektriciteit en waterleiding worden aangelegd.” Peters mikt in concreto op het groenfonds van de voormalige gemeente Maasdonk.

Volledig scherm
In 2016 plantte burgemeester Wobine Buijs een prunus in Geffen als compensatie van een handelsreis naar Vietnam. © Peter van Huijkelom

Hij heeft ook nog een mooie droom: een toegang creëren aan de Heesterseweg. Met een aantal parkeerplaatsen en een paadje richting Weversweg. ,,Dat zou ook ideaal zijn voor de scouting en het gilde die hier hun honk hebben. En voor evenementen die plaatsvinden in het arboretum zoals de picknick.”

De vrijwilligers van het Geffense arboretum steken op zaterdag 29 februari de handen uit de mouwen om het terrein ‘boomplant-klaar’ te maken. De negentien bomen gaan op 7 en 8 maart de grond in.

,,De bomen zijn solitairen zoals het heet, dus kunnen niet te dicht op elkaar staan. Dat betekent dat dit terrein met negentien bomen al vol is. Dus we kunnen direct verder met lobbyen voor uitbreiding. We kijken al verder vooruit. Op naar fase 3. We hopen dat het aan de zuidkant gaat lukken.”

Waartoe leidt dat allemaal? ,,Hoe groot het arboretum uiteindelijk wordt, weet ik niet. Zolang er vraag is en animo, en het past binnen plannen van gemeente en provincie, houdt het niet op.”

Volledig scherm
Schets van de uitbreiding. © Stichting Arboretum