Anne Knijnenburg  tijdens training bij de Rusheuvel te Oss.
Volledig scherm
Anne Knijnenburg tijdens training bij de Rusheuvel te Oss. © Jeroen Appels/ Van Assendelft Fotografie

Atletiektalent Anne Knijnenburg na vervelend 2019 weer helemaal terug

Sport in de regioBERGHEM - Voor Anne Knijnenburg was 2019 een vervelend jaar. Het 17-jarige atletiektalent uit Berghem kampte met slepende blessures die haar lange tijd aan de kant hielden. Maar op het NK Indoor voor junioren in Apeldoorn bewees ze afgelopen weekend helemaal terug te zijn. Knijnenburg veroverde de nationale titel op de 1.500 meter hardlopen en won zilver op de 800 meter.

Hoewel ze eigenlijk een specialist op de 800 meter is, kwam de overwinning op de 1.500 meter voor haar niet als een verrassing. Door de blessures kon ze de voorbije maanden enkel duurtrainingen doen en niet aan haar snelheid werken. Het zorgde ervoor dat haar lichaam gewend raakte aan meer dan twee rondes over de atletiekbaan.

Niet ontevreden met zilver  op 800 m

Quote

Toen ik de groep voorbij liep, wist ik: nu haalt niemand mij meer bij

Anne Knijnenburg

,,De race verliep precies volgens plan", blikt Knijnenburg terug. ,,Ik heb een goede eindsprint, dus wist dat ik tot 200 meter voor het einde moest aanhaken bij de groep om er op het laatste stuk overheen te gaan. Dat lukte. Toen ik de groep voorbij liep, wist ik: nu haalt niemand mij meer bij.”

Dat ze niet veel later geen goud maar zilver pakte op haar favoriete afstand, de 800 meter, stemde haar niet  ontevreden. Sterker nog, ze was er blij mee. ,,Het is niet normaal om twee afstanden op één dag te lopen. Mijn benen voelde ontzettend zwaar." Maar nog belangrijker dan de medailles was de bevestiging dat ze een vervelende periode achter zich had gelaten.

Die periode begon exact een jaar geleden. Eerst raakte Knijnenburg geblesseerd aan haar knie. Toen ze daarvan hersteld was, bleek ze een stressfractuur aan het voet te hebben. Maar in plaats van een stapje terug te doen, dacht Knijnenburg dat de pijn naar verloop van tijd wel zou overgaan. ,,Ik wilde zo graag, maar mijn prestaties gingen achteruit.”

Hardlopen was uit den boze, zwemmen en fietsen mocht wel

Verwonderlijk was dat niet. De stressfractuur bleek een breukje in haar voet te zijn. Noodgedwongen maakte ze pas op de plaats: hardlopen was uit den boze. Zwemmen en fietsen mocht wel. ,,Dat viel me zwaarder dan gedacht", aldus Knijnenburg. ,,Ik zat midden in een belangrijk seizoen. Wilde me kwalificeren voor de EK, maar moest dat toernooi en een aantal andere wedstrijden laten schieten."

Quote

Door hordelopen word ik ook sneller op de middellan­ge afstand

Anne Knijnenburg

In augustus pakte ze haar trainingen weer op, al besloot ze dat op een andere manier te gaan doen als in de periode voor haar blessures. Knijnenburg was gestopt met meerkamptrainingen om zich met de Nederlandse selectie op nationaal sportcentrum Papendal volledig te kunnen toeleggen op de middellange afstanden. Maar die eenzijdige manier van belasten pakte niet goed uit. Ze kreeg te snel last van blessures.

Dus besloot ze naast de middellange afstandstrainingen op Papendal ook haar meerkamptrainingen bij AV OSS '67 weer op te pakken. Ze traint tegenwoordig vier keer per week op Papendal en werkt drie trainingen af in Oss. ,,Deze combinatie werkt het best voor mij. Bovendien versterken beide disciplines elkaar. Zo word ik door hordelopen ook sneller op de middellange afstand."

Op de NK Indoor kreeg ze de bevestiging dat ze de goede keuze heeft gemaakt. Na een aantal maanden van malheur voelt ze zich weer topfit. Bovendien vormden de medailles het bewijs dat het met haar niveau wel goed zit. ,,Natuurlijk heb ik een beetje getwijfeld. Je weet nooit hoe je terugkomt na lang blessureleed.”

Ondertussen heeft ze alweer nieuwe doelen voor zichzelf gesteld. In juli vindt in Kenia het WK Outdoor onder 20 jaar plaats. ,,Ik ga er alles aan doen om mij daarvoor te kwalificeren."