Leden van Taekyon geven demonstraties en laten het publiek zelf ook proberen.
Volledig scherm
Leden van Taekyon geven demonstraties en laten het publiek zelf ook proberen. © Laura Romanillos

Berghem Bruist in Piekenhoef is een waar kinderparadijs

BERGHEM - Een skelterbaan, een springkussen, spelletjes en bergen snoep, in combinatie met de zon, en dat middenin de Piekenhoef: het recept voor Berghem Bruist was een garantie voor heel veel kinderen. De Berghemse verenigingen en clubs, maar ook bedrijven en welzijnsorganisaties presenteerden zich zondag aan de rand van de Berghse vinex.

Quote

Hier wonen óók heel veel mensen. En dat zijn vooral Bui­ten-Bèrgse mensen.

Jurgen van der Burgt, bouwbedrijf Van der Burgt

,,Het is denk ik wel goed dat Berghem Bruist hier in de Piekenhoef is’’ zegt Jurgen van der Burgt, van Bouwbedrijf Van der Burgt. ,,Het is een superlocatie. Het zou wel kunnen dat er net iets minder mensen uit het oude dorp komen, maar hier wonen óók heel veel mensen. En dat zijn vooral Buiten-Bèrgse mensen. Die kennen Berghem toch wat minder.’’ En dat is precies waar Berghem Bruist om draait, kennis maken. En iedereen haalt het beste uit de kast.

Bij Van der Burgt kunnen kinderen, en vaders, een muurtje metselen. Hij heeft ook blokjes hout waarvan robotjes gemaakt kunnen worden. En snoep, veel snoep. Leefstijlcoach Mieke Govers heeft ook een kraam, en adviseert over gezonde leefstijlkeuzes. Bij haar kunnen de kinderen een appeldonut maken. Een schijf appel, met gat, besmeerd met roomkaas, en lekkere dingen uit bakjes. ,,Wat denk jij’’ vraagt ze aan een meisje, ,,wat is gezond van wat je hier ziet staan?’’ 

De marshmallows en de chocoladevlokken zijn inderdaad niet zo gezond, maar Govers legt uit dat als je daar maar een klein beetje van op de appeldonut doet, dat helemaal niet erg is. En gezien de gretigheid waarmee de appeldonut opgegeten wordt is die heel lekker, met gepofte spelt, rozijnen en wat pinda’s, en een heel klein beetje chocola.

Paaien

Quote

Van alle dorpen in de gemeente Oss, wordt er in Berghem het meest georgani­seerd

Joop van Orsouw, wethouder

,,Van alle dorpen in de gemeente Oss, wordt er in Berghem het meest georganiseerd’’ zegt wethouder Joop van Orsouw, natuurlijk ook een beetje om het publiek te paaien. Dat heeft net gezien hoe Henk en Sjannie Govers de Bruisende Bèrgse, een prijs voor betrokken vrijwilligers, in ontvangst mochten nemen. Het stel, brein achter veel kinderactiviteiten van Hoessenbosch, is nogal overdonderd, want ze werden zondagochtend gewoon wakker op hun vakantieadres.

,,We wisten wel dat iemand van Hoessenbosch de prijs zou krijgen. We zaten nog te puzzelen wie. Wij in ieder geval niet, zeiden we nog tegen elkaar, want we zijn nog op vakantie tijdens Berghem Bruist’’, vertelt Henk Govers. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen. ,,Wie nog twijfelt over of ie vrijwilligerswerk moet gaan doen, doe het. Het is nodig, maar ook voor jezelf haal je er veel uit.’’ ,,Er zijn zoveel mooie clubs in Berghem’’ vult zijn vrouw Sjannie aan. ,,Berghem bruist écht.’’