Volledig scherm
De oude pastorie in Kessel, vanaf 1955 particulier bewoond. © De Pastorije

Bewoners blazen oude Kesselse pastorie nieuw leven in

MAREN-KESSEL - De Pastorije start met een serie huiskamerconcerten en voorstellingen. Dat gebeurt onder de noemer Podium de Pastorije. Zondagmiddag 26 januari klinkt Braziliaanse muziek in het markante pand aan Kerkpad 3. 

Volledig scherm
Frans van Keep en Astrid Volckerick. © --

Het cultuurpodium in de voormalige pastorie in Kessel speelt zich af op zondagmiddagen in ‘oneven’ maanden. Het pand is een rijksmonument, gebouwd in 1873 in neogotische stijl.  De naastgelegen katholieke kerk werd in 1944 door de Duitse bezetter opgeblazen. Het aangrenzende kerkhof en een Mariakapelletje zijn er nog terug te vinden.

Simon Dermijn en Hannah Vossen bewonen de pastorie vanaf oktober 2015. Ze hebben het pand en de tuin sindsdien flink onder handen genomen. ,,Wij hebben de afgelopen jaren het pand en de tuin door de tijd heen getild en gemoderniseerd. De locatie is nu geschikt om in een zekere beslotenheid te midden van een rustige omgeving prettig te kunnen wonen én gasten te ontvangen”, zeggen ze.

Plek nodigt uit tot openstellen van huis en tuin

Want dat is in hun ogen waar deze plek toe uitnodigt: het openstellen van huis en tuin. Dermijn en Vossen hebben de stichting De Pastorije in het leven geroepen om dit erfgoed in stand te kunnen houden en verduurzamen. ,,Vanuit de stichting verhuren wij delen van ons huis en organiseren we kleinschalige zakelijke en culturele activiteiten.”

Voor 2020 heeft Simon Dermijn vijf huiskamerconcerten en voorstellingen gepland. Te beginnen met zangeres Astrid Volckerick en gitarist Frans van Keep, zondag 26 januari om 14.00 uur. Ze brengen romantische liedjes ten gehore van de Braziliaanse componist Cartola en bossanova van Tom Jobim, zoals ‘The girl from Ipanema’ en ‘One note samba’. Voor toehoorders staan veertig stoelen klaar. Entree is 12,50 euro. Bezoekers dienen zich  vooraf aan te melden via info@depastorije.nl