Bloedbank op wielen slaat vanwege corona Oss en Veghel over

VIDEOOSS/VEGHEL - De mobiele bloedbank van Sanquin komt voorlopig niet In de gebieden in Brabant waar de meeste coronagevallen zijn geconstateerd. Dat zijn de plekken die door het RIVM als ‘rood’ zijn aangemerkt. De trailer, die plaats biedt aan veertien donors, heeft Oss, Veghel en Oosterhout al overgeslagen.

De trailer, officieel de Mobiele Afname, doet normaliter 82 plaatsen in Nederland aan, de meeste een keer per maand. Vanwege de coronacrisis is dat aantal nu beperkt. Via de locatiezoeker op Sanquin.nl zijn de gewijzigde gegevens te vinden.Of er meer ‘haltes’ worden geschrapt, hangt af van de veranderende situatie.

Helft van donors krijgt oproep

Om veilig te kunnen werken in de beperkte ruimte die de trailer biedt, stuurt Sanquin maar naar de helft van de donors een oproep. Ook zijn venstertijden ingesteld, zodat het niet te druk wordt in de trailer.

,,Bloeddonors zijn al de gezondste mensen van Nederland, want ze komen alleen als ze geen gezondheidsklachten hebben”, zegt woordvoerder Merlijn van Hasselt. ,,Nu vragen we ze ook om alleen te komen. Een kind meenemen kan bijvoorbeeld even niet. Ook als er iemand in het gezin gezondheidsklachten heeft, kan een donor beter een keer overslaan. En dat begint al bij een verkoudheid.”

Quote

Bloeddo­nors zijn de gezondste mensen van Nederland

Merlijn van Hasselt, Sanquin

Sanquin merkte alleen in het begin van de coronacrisis dat donors wegbleven als ze een oproep kregen om bloed te geven. ,,Daarna hebben we een beroep op de donors gedaan om vooral wél te komen. En dat heeft duidelijk resultaat gehad.” Er zijn dan ook geen problemen met de bloedvoorraad. ,,Die hebben we op dit moment goed op peil. 

De uitgeklapte trailer van Sanquin, de bloedbank op wielen.
Volledig scherm
De uitgeklapte trailer van Sanquin, de bloedbank op wielen. © Peter Zandee