Volledig scherm
Het tankstation aan 't Dorp. © Maarten van den Hurk / BD

Bouwplan op plek tankstation Heesch is voor buren te fors

HEESCH - De Shell-pomp midden in Heesch gaat mogelijk wijken voor 28 appartementen plus zes seniorenwoningen. Omwonenden protesteren tegen het bouwplan, dat grensverleggend zou zijn voor dit deel van de hoofdstraat.

Twee bouwplannen zijn samengevoegd om het tankstation weg te kunnen kopen. Allereerst zouden twee appartementengebouwen verrijzen op het perceel van de pomp aan 't Dorp. Daarnaast zou een riant vrijstaand huis schuin achter de Shell plaats maken voor zes seniorenwoningen. 

Beide projecten moeten aparte vergunningprocedures doorlopen maar zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, licht Jan van den Braak van bouwbureau ‘Traject toe: ,,De plannen kunnen niet zelfstandig uitgevoerd worden in verband met de financiële haalbaarheid.’’ 

Als het lpg-vulpunt verdwijnt

De bouw van de seniorenwoningen kan alleen als het lpg-vulpunt verdwijnt en moet het extra geld opleveren dat wegkopen van de pomp haalbaar maakt.

Van den Braak benadrukt dat het plan nog in de ontwerpfase zit en ‘dus nog aan veranderingen onderhevig’ is. Daarbij kan de inbreng van omwonenden een rol gaan spelen. Tijdens een overleg deze week protesteerden (achter-)buren fel tegen de omvang van de bouwplannen. 

Gaat voor ‘inkijk’ zorgen 

Onder meer de geschetste hoogte doet pijn. Beide appartementengebouwen krijgen een derde woonlaag, die volgens omwonenden voor veel ‘inkijk’ gaat zorgen. Voor de seniorenwoningen is een bouwhoogte van 7 meter voorzien.

Het Bernhezer gemeentebestuur reageerde vorig jaar positief op prille schetsen. Aan de achterzijde van het pompperceel, waar een parkje is, staat een gebouw met zestien koopappartementen gepland. 

Middenstandspand

Aan de straatkant staan nu twaalf sociale huurappartementen ingetekend. Juist dit planonderdeel zou vanwege de derde woonlaag, weliswaar met kap-constructie, vernieuwend zijn voor dit deel 't Dorp, tussen gemeentehuis en kerk. Het zou hier het eerste bedrijfspand zijn dat plaats maakt voor een nieuwbouw met drie lagen.

Volledig scherm
Oostelijk deel van 't Dorp met tussen de oudere, witte middenstandspanden het nieuwe, drie lagen hoge kantoor- en woonpand van 'traject. © Maarten van den Hurk/BD

Op het andere deel van de aloude hoofdstraat door Heesch, tussen gemeentehuis en ‘t Kruispunt, zijn al enkele voormalige winkels en kantoren op deze wijze vervangen.

  1. Politie laat de spierballen rollen tijdens Operatie Alfa: ‘Al zou ik het geen machtsvertoon noemen’
    PREMIUM

    Politie laat de spierbal­len rollen tijdens Operatie Alfa: ‘Al zou ik het geen machtsver­toon noemen’

    OSS - De teller van het aantal invallen in het kader van Operatie Alfa staat na ruim een week op negen. Met het rollen van de spierballen laat de politie zien het aanpakken van georganiseerde criminaliteit serieus te nemen. Volgens politiedeskundige Jaap Timmer van de Vrije Universiteit Amsterdam is het wat grootte betreft geen unieke operatie, maar wel een zeer opmerkelijke.