Volledig scherm
Jan Luysterburg (75), samensteller van het Brabants dialectboek, samen met Cor Swanenberg. © John Bas

Brabantse kont tegen de krib; dialectenboekje beleeft vijftiende editie

LITH - Het lokale dialect is aan slijtage onderhevig. Juist dán moet je het boekstaven, redeneert de Stichting Brabants. ‘De kont teege de krib’ is de klinkende titel van alweer het vijftiende ‘Brabants boekske’. Zondag 1 maart wordt deze uitgave gepresenteerd in De Snoeck in Lith.

Voor veel jongeren zal het volstrekte abracadabra zijn, die vijftig verhaaltjes en gedichten in ‘De kont teege de krib’. Een titel die linkt aan het thema van de nationale Boekenweek: rebellen en dwarsdenkers.

Volledig scherm
Brabants boekske 2020 , © Stichting Brabants

De Brabantse variant telt ruim honderd geïllustreerde pagina’s met behoorlijk extreem dialect. Erkent ook de 75-jarige mede-samensteller Jan Luysterburg uit Hoogerheide. Meer bepaald het buurtschapje D’n Ouwe Tol, waar ze piano als piejaonoow uitspreken en blote als bwloote schrijven als je Luysterburg en consorten loslaat.

,,Mijn dialect, met overal te pas en te onpas w’s en j’s tussendoor, verstaan ze in Halsteren vaak al niet meer. Zelfs dichterbij, in Bergen op Zoom, vinden ze het lastig. Das het mooie van plaatselijke dialect. Maar het maakt wel steeds meer plaats voor streekdialect. Jammer, maar het is niet anders. Ik als pensionado versta de straattaal van tegenwoordig ook niet meer.”
In de Brabantse boekskes blijven sinds de eerste uitgave in 2006 de dialecten bewaard. Aan de vijftiende editie  werken 49 auteurs uit alle Brabants windstreken mee. De vergrijzing slaat behoorlijk toe. Maar de samenstellers, Luysterburg en Cor Swanenberg roemen de vitale inspiratie van de Brabantse vertellers en dichters. ,,Ze tonen oprechte emotie in hun eigen taal, het dialect dat hun zo lief is. Brabanders zijn daar goed in. Het ligt in hun aard om met fantasie en uit een groot hart te schrijven.”
De Stichting Brabants presenteert de staalkaart met 35 verhalen en 15 gedichten vol streepjes, haakjes en accenten zondag 1 maart in Lith. Een onafhankelijke jury onder aanvoering van Leo Hoeks kiest er een winnaar uit. Die krijgt de jaarlijkse Willem Ivenprijs. Het programma begint om 14.00 uur. 'BraboMundo'-zanger Hein Augustijn levert een muzikale bijdrage.

Vanaf 2 maart is het boekje voor 14,95 euro te koop in de boekhandel. Of online te bestellen via stichtingbrabants.nl.