Groepsfoto met álle aanwezige carnavalsclubkes en prinsen.
Volledig scherm
Groepsfoto met álle aanwezige carnavalsclubkes en prinsen.

De doorleutigheden van 'Groot-Oss' grijpen de macht na sleuteloverdracht

OSS - De gemeentelijke 'foyer' was zondagochtend gevuld met Schottelzakken, Knorrepotten, Bokken- en Kiepenrijers, Bônnen en Knollen. Een colonne doorleutigheden greep de macht in 'Groot-Oss'.

Zijn prinselijke entree bij deze achtste Sleuteloverdracht van 'Groot-Oss' wil-ie letterlijk op hoge poten doen. Geheel en al in carnavaleske circusstijl en met een dosis gezonde wedstrijdspanning in zijn lijf. Edoch, de gladde vloer van de bezoekersruimte in het gemeentehuis trekt een dikke streep door de opkomst-op-stelten die Schottelzak-opperhoofd Johan d'n Urste in gedachten heeft.
Zelfs zijn 'ik probeer het wel zuutjes'-voorstel kan de 24-jarige Johan van der Horst niet waarmaken. Helaas, voegt hij er met droeve blik en zonder woorden aan toe. Ook adjudante Eline waagt zich niet op de houten nepbenen: ,,Nee joh, ik wil niet in het gips aan carnaval beginnen." Waarna Johan, dé man van Over d'n Dam, met in zijn kielzog het voltallige gevolg een kleine honderd rode neuzen het publiek in kiepert. ,,Doen we toch iets met ons 'Circus, Alaaf'-thema."
De jaarlijkse sleuteloverdracht dus. Hét moment dat tal van doorleutigheden van Maren-Kessel tot 'Langel', 'Loon' en Keent de macht grijpen en de burgermoeder buitenspel zetten. Echter, ook hier een dikke helaas. Wobine Buijs heeft eerder deze zondagochtend haar persoonlijke code rood afgegeven. Omdat ze met koorts op bed ligt, neemt loco Frank den Brok de honneurs waar: ,,Dus mensen niet denken: wat ziet d'n burger d'r slecht uit. Ik ben het maar." 

Verkleedpartij

Dik twee uur lang trekt er een colonne Schottelzakken, Knorrepotten, Bokken- en Kiepenrijers, Bônnen, Knollen en andersnamige hoogwaardigheidsbekleders als één grote, voor-carnavaleske verkleedpartij voorbij. Met wapperende vlaggen, confettikanonnen, castagnetten en sambaballen. In een hoekje van de gemeentelijke 'foyer' wachten volle bierfusten op aansluiting en een enkele 'cv' brouwt zelfs een opkomstliedje in mekaar. Ook opmerkelijk: de kleinste dorpen blijken de grootste en zwaarste sleutels mee te zeulen, terwijl de Osse SCVO met een lullig exemplaartje het ook al veel te kleine Osse podium verlaat.
Het zijn sowieso de kleinere kernen die er met woorden en daden figuurlijk flink op los tamboereren. Neem de prinsen, adjudanten en -tes van de voormalige gemeente Lith. Onder aanvoering van Lithoijense Harold 'ik zet de bloemetjes buiten' d'n Twidde blèren ze de meezinger 'Oeps, wat is-ie groot (die goa nojt nie passe)' en beginnen enthousiast aan een eerste polonaise. En Kiepenrijer-voorman Kevin, wel d'n Urste, komt zelfs met een oproep aan loco Frank. Dat er nu eindelijk eens werk gemaakt moet worden van de woninguitbreiding in Macharen-West: "Ik zeg: nie mauwe mâr bouwe."
In Megen, zo laat Prins Jan d'n Derde vervolgens weten, is de zaterdagmiddagoptocht gered: bij gebrek aan lokale behulpzamen gaat de halve Raad van Elf als vrijwilliger d'n opstoet door het stadje regelen. Voor de meeste confettirotzooi op en rond het podium zorgen daarna de Harense Knorrepotten. En de feestelijkste 'afgang' beleven de Ravensteinse Pomperstedelingen die uitbundig hun señorita bezingen. Met dank aan de nodige tarwe-smoothies. Bier dus.

Quote

Na afloop van de Sleutel­over­dracht volgde de inmiddels traditione­le groepsfoto voor alle doorluch­tig­he­den.