Jong en wat ouder van verschillende carnavalsverenigingen werken in de loods in Haren aan hun wagen.
Volledig scherm
Jong en wat ouder van verschillende carnavalsverenigingen werken in de loods in Haren aan hun wagen. © Thomas Segers

Een ‘megagrote’ bouwplek in Haren helpt wagenbouwers

HAREN - Of het straks te zien is aan de praalwagens die er gebouwd zijn is de vraag, maar de wagenbouwers uit Megen, Haren en Macharen  zijn zeer in hun nopjes met de nieuwe bouwhal in Haren. 

Sinds december bouwen verschillende clubs uit Megen, Haren en Macharen gebroederlijk naast elkaar aan de wagens die komend weekeinde in de verschillende optochten zullen opduiken. Ze zijn erg blij met de nieuwe bouwhal in Haren.

Zoektocht naar werkplekken

Het probleem van de beperkte bouwruimte ontstond in  2010, aldus Roel van de Camp, die samen met Huub Tiellemans de zoektocht inzette naar nieuwe werkplekken voor carnavalswagens. ,,In dat jaar werd de bouwruimte aan de Middenweg gesloten en zijn wij gaan lobbyen bij boeren om bouwruimte vrij te maken. Dat zette weinig zoden aan de dijk.”

Dat was totdat de Harense agrariër William Habraken instemde met het plaatsen van een bouwhal op zijn terrein aan de Garststraat in Haren. In 2017 verleende de gemeente een vergunning, waardoor met financiële steun van diezelfde gemeente, Rabobank en Habraken een bestaande loods in Tilburg werd gekocht en opgebouwd in Haren. ,,We hebben nu een megagrote bouwplek. Veel leden van de carnavalsverenigingen uit Megen, Haren en Macharen hebben er nogal wat uren in gestoken om dit voor elkaar te krijgen.” 

Verenigingen uit drie kernen

Sinds december kon er door diverse verenigingen al gebruik worden gemaakt van het gebouw aan de Garststraat. ,,De bedoeling is om de ruimte evenredig te verdelen over verenigingen uit de drie kernen.” Maar te veel afscheiding is volgens Van de Camp ook weer niet de bedoeling,  omdat samenwerking in één hal ook weer een mooie bijkomstigheid is.  ,,Net zoals het feit dat de jonkies kunnen leren van de oudere bouwers en ook elkaars gereedschap mogen gebruiken. Alles bij elkaar is de komst van deze loods een win-winsituatie.”

Zaterdag de eerste optocht

Er werd op de vroege zaterdagochtend al hard gewerkt om de puntjes op de i te zetten. Komende zaterdag moeten deze praalwagens startklaar staan voor de eerste optocht. De leden van twee jeugdige Harense carnavalsverenigingen, cv De Bende en cv Klein Grut, zijn vooral druk met schilderen. Brent Kappen (6 jaar) van cv Klein Grut is met twee kwasten en roze verf in de weer. ,,We maken een piratenwagen en ik ga ook verkleed als piraat’, vertelt hij, terwijl zijn moeder hem nog wat aanwijzingen geeft. 

Inge van Dorst (11) draagt een groene overall die ook al vol verfvlekken zit. Haar club heeft de stakingen van de laatste tijd als thema gekozen. ,,Ik ben zelf met mijn ouders naar Den Bosch geweest om te staken. Op onze wagen zie je juffen, boeren en verpleegsters, de groepen die hebben gestaakt.”