Melkkoeien in een stal.
Volledig scherm
Melkkoeien in een stal. © ANP XTRA

Eindelijk groen licht voor ligboxenstal aan Duifhuisstraat in Schaijk

SCHAIJK - Aan jarenlang gesteggel komt een eind: agrarisch bedrijf Pebe krijgt eindelijk de lang begeerde vergunning voor de bouw van een ligboxenstal voor negenhonderd melkkoeien.

,,De kwestie heeft al met een jaar of tien geduurd. Keer op keer heeft de gemeente rechtszaken verloren. Dat draaide vooral om de grondgebondenheid van het bedrijf”, licht de Landerdse wethouder Hans Vereijken toe. Daarmee wordt bedoeld dat het bedrijf grond heeft voor de productie van voer voor de koeien en verwerking van mest.

Quote

Een agrariër moet in het nieuwe beleid meer eigen grond hebben

Hans Vereijken, Wethouder Landerd

De broers Geert-Jan en Marcel Peters van Pebe Beheer hebben aan de Duifhuisstraat in Schaijk een geitenhouderij met 7500 geiten. Ze willen daar al al heel lang een ligboxenstal voor negenhonderd melkkoeien bij bouwen. De gemeente hield dat tegen met als argument dat de broers onvoldoende grond hadden. Ze hebben zelf 74 hectare, maar zouden nog 140 hectare erbij kunnen pachten.

In april 2019 tikte de Raad van State de gemeente Landerd op de vingers. Landerd werd opgedragen een nieuwe beslissing te nemen. Het college spreekt van een ongewenste ontwikkeling. ,,Maar uiteindelijk moeten we tot de conclusie komen dat er sprake is van een grondgebonden agrarisch bedrijf. Uiteindelijk is gebleken dat er geen strijd is met het bestemmingsplan en moeten we de bouwvergunning verlenen.”

Volgens de wethouder is het beleid van de gemeente inmiddels aangescherpt. ,,Dat betekent dat een agrariër nu juist meer eigen grond moet hebben.”

Ondertussen speelt nog een andere kwestie: de bouw van een vierde geitenstal aan de Duifhuisstraat. De gemeente Landerd heeft in juni 2018 ten onrechte een vergunning geweigerd. De Bossche rechtbank velde dat oordeel juli 2019.  Volgens de rechter hanteerde de gemeente de verkeerde regels. Landerd gaat in beroep bij de Raad van State.