De stalling aan de Spoorlaan.
Volledig scherm
De stalling aan de Spoorlaan. © Van Assendelft/Jeroen Appels

Enquête SP: twee op drie forenzen niet bereid te betalen voor plek in fietsenstalling station Oss

OSS - Bijna twee op drie forenzen is niet bereid te betalen voor een plekje in de gratis fietsenstalling bij het station. Dat is de uitkomst van een enquête die de Osse SP-fractie afgelopen week aan de Spoorlaan hield. Van de 300 bevraagden zijn er 100 bereid iets af te tikken. 190 anderen zijn dat niet. 

Die uitkomst is geen verrassing. Eerder bleek uit een peiling van deze krant al dat slechts een fractie van de bezoekers wil betalen voor een plekje. De gemeente houdt zelfs rekening met een uittocht van meer dan de helft van de bezoekers als vanaf januari 50 cent moet worden betaald.  ,,Het belangrijkst is dat we nu in kaart kunnen brengen hoeveel deze stalling voor veel mensen betekent", zegt Marie-Therese Janssen namens de SP. ,,Op basis van de enquête maken we een rapport dat naar het college gaat.”

De stalling, die bestierd wordt door mensen van sociale werkplaats IBN, kost de gemeente jaarlijks zo'n 143.500 euro. Zelfs als er entree wordt gevraagd, is Oss er ieder jaar 117.500 euro aan kwijt. De gemeente vermoedt namelijk dat het totaal aantal fietsen dan afneemt van 110.000 nu naar 52.000 volgend jaar.  

Gevoel van veiligheid

Tijdens het enquêteren hoorden de partijleden vorige week niets dan lof voor de stalling, die al zes jaar is gevestigd in een oud pand van bouwbedrijf Hendriks. Het personeel is er vriendelijk, ook met een kinderzitje kan je fiets er in het rek en er wordt nooit wat gestolen. Juist vanwege dat gevoel van veiligheid heeft de stalling aan de Spoorlaan bij veel forenzen de voorkeur boven de eveneens gratis stalling van ProRail aan de overkant van de weg. Daar is geen permanente bewaking, wat bezitters van dure scooters en elektrische fietsers weinig zint. 

De SP hoopt dat het Osse college de stalling naar aanleiding van het rapport alsnog gratis wil houden. Wat de partij betreft kan ook ProRail daar een rol in spelen. Saillant detail is dat het juist de SP was die voor de zomer een motie indiende met de opdracht invoering van een parkeertarief te onderzoeken en in te voeren. Een noodzakelijk kwaad, zegt de partij nu. De motie woest wel als zodanig geformuleerd worden, anders zou die onvoldoende steun krijgen. Bij het vaststellen van de programmabegroting komende najaar wil de SP dat de entreeprijs alsnog wordt geschrapt.