Het steengruis wordt niet meer gestort met helikopters, maar vanaf de grond over de heide geblazen.
Volledig scherm
PREMIUM
Het steengruis wordt niet meer gestort met helikopters, maar vanaf de grond over de heide geblazen. © Kirsti Zwaard

Forse ingrepen in de Maashorst, want de natuur kan het nu even niet alleen: ‘Wie wil er nou wandelen over dode heide’

Te veel stikstof én te weinig water is funest voor de heide in de Maashorst. Het natuurgebied moet dit eigenlijk zelf in balans zien te krijgen, maar kan nu even niet zonder een helpende hand.

3 reacties

 • de heer Jan Zomers (68)

  2 maanden geleden
  Wij denken dat we als mens dingen kunnen reguleren met kunstmatige ingrepen en moderne technieken.Af en toe worden we erop gewezen dat we niet alles kunnen - of dingen verkeerd doen.Voorbeeld:  de snelle reductie van CO-2 uitstoot1. doordat de lucht alsmaar schoner wordt komen de zonnestralen ongehinderd feller en warmer op het aardoppervlak terecht --> dit is de reden waarom het alsmaar warmer wordt2. bomen, planten en heide hebben CO-2 nodig hetgeen ze omzetten in zuurstof voor mens en dierzonder CO-2 gaan bomen en planten dood en krijgen dieren en mensen een tekort aan zuurstof
 • Tom Hond

  2 maanden geleden
  Juist door ingrijpen van de mens kan de natuur het niet meer,denk je nou echt dat de mens de oplossing in pacht heeft laat me niet lachen over 200 jaar bestaat de mensheid niet meer eens.Dan is alles verdampt door de mens.
 • ikke

  2 maanden geleden
  Heide is geen natuur, het is gekomen door het afplaggen van de grond, met andere woorden het extreem verschralen. Nu dat niet meer gebeurd omdat we olie en gas hebben zal de heide weer gaan verdwijnen, dit komt niet door stikstof of wat dan ook, maar gewoon doordat er niet meer geplagd word...! Als al die ambtenaren de rol van de oude bewoners weer oppakte en weer volop gingen plaggen, was het hele zgn. "natuurprobleem" weer opgelost...!
 1. Rutte: scholen eerder open dan 8 februari wordt lastig
  Play

  Rutte: scholen eerder open dan 8 februari wordt lastig

 2. Drie auto’s gaan in vlammen op in Wijchen
  Play

  Drie auto’s gaan in vlammen op in Wijchen