Volledig scherm
PREMIUM
Geen varkens maar kippen. © Thinkstock

Geffenaar mag geen varkens als kippen rekenen

DEN BOSCH/ GEFFEN - Het klonk als goochelen, de manier waarop een Geffense pluimveeboer in 2016 en 2017 probeerde voldoende vergunningen te verschalken om zijn bedrijf draaiend te kunnen houden. Maar in plaats van de benodigde 27.000 pluimveerechten te kopen had de veehouder varkensrechten gekocht. Dat kon toch echt niet volgens het Openbaar Ministerie.

Quote

De Geffenaar had bijna 27.000 'pluimvee­rech­ten' nodig, maar zijn makelaar kon ze nergens meer krijgen

Met het inzetten van die varkensrechten bespaarde de 60-jarige kippenboer zichzelf in 2016 en 2017 ruim 41.000 euro nadat hij al veel te weinig 'pluimveerechten' had ingekocht. Dat stelde officier van justitie M. Zwiers dinsdag. Hij wilde het pluimveebedrijf dit bedrag nu afpakken.

De Geffenaar had in december 2016 een probleem. Hij had dat jaar bijna 27.000 'pluimveerechten' nodig, maar zijn makelaar kon ze nergens meer krijgen. Één 'pluimveerecht' komt ongeveer overeen met één leghen. Voor een vleeskuiken heb je iets minder rechten nodig, voor een ouder dier weer wat meer. Zelf had hij er maar 160 in bezit. Uit arren moede leasede hij toen maar varkensrechten. Die waren ten slotte ook gebaseerd op de uitstoot van fosfaat en ruimschoots voor een lage prijs beschikbaar.