Ido Pruijn (rechts) en Han Quik van Natuurmonumenten herstellen een klappoortje vlakbij de spoorbrug over de Maas bij Ravenstein.
Volledig scherm
PREMIUM
Ido Pruijn (rechts) en Han Quik van Natuurmonumenten herstellen een klappoortje vlakbij de spoorbrug over de Maas bij Ravenstein. © Van Assendelft/Jeroen Appels

Gesloopte poorten en doorgeknipte afrasteringen: met de zomer komt ook de verniel­zucht naar de uiterwaar­den van de Maas

RAVENSTEIN/MEGEN/LITH - Poorten die worden gesloopt om er met de quad door te kunnen, afrasteringen die worden doorgeknipt om een kortere route te krijgen. Natuurmonumenten waarschuwt: ,,Straks lopen er ineens runderen op de snelweg.” 

 1. ‘Der waar is inne mens en die hâ twië jonges’, hoe bewaar je dat Osse dialect?
  Stille Getuigen

  ‘Der waar is inne mens en die hâ twië jonges’, hoe bewaar je dat Osse dialect?

  OSS - Het spreken van dialect en streektalen neemt af. Het Fries, Limburgs en Twents houden zich nog redelijk staande, becijferde de Amsterdamse hoogleraar Arjen Versloot onlangs, maar het Zeeuws en het Brabants worden ‘steeds marginaler’. Toch koestert Brabant zijn dialecten met zelfs een Brabantse dialectprijs, de Zachte G-prijs. Vorig jaar voor het hele oeuvre van Cor Swanenberg. Onderdeel daarvan is het in 1986 samengestelde ‘Oostbrabants woordebuukske’ met als titel ‘Wie wè bewaort…’. Maar hoe wordt het langzaam verdwijnende Osse dialect bewaard?
 1. Play

  LIVE | Songfesti­val Aftelshow

 2. De Vijverberg, the day after: rellen richtten flink wat schade aan
  Play

  De Vijverberg, the day after: rellen richtten flink wat schade aan