Harddrugs en chemicaliën gevonden in Berghem bij tweede fase van Operatie Alfa

VIDEOBERGHEM - De politie heeft maandag in het kader van operatie Alfa harddrugs, chemicaliën en een grote hoeveelheid chemisch afval gevonden bij het doorzoeken van twee panden in Berghem. De politie houdt bewust in het midden in welk pand de chemicaliën precies zijn gevonden. Een pand, aan de Koolzaadweg, zou de woning van zijn topcrimineel Martien R.. Het andere pand betreft een transportbedrijf aan de Spaanderstraat. De politie gaf aan het vermoeden te hebben dat er naast drugs ook vuurwapens en geld lagen in de panden. Er zijn maandag geen arrestaties verricht.

De politie wilde niet zeggen van wie de panden zijn, maar buurtbewoners van de Koolzaadweg vertelden anoniem tegen het Brabants Dagblad dat topcrimineel Martien R. zeker sinds de zomer in een van de panden woont. Uit informatie van het Kadaster blijkt dat de woning aan de Koolzaadweg op naam staat van de firma Living Water Ltd, die statutair gevestigd is in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Martien R. (48) werd vorige week woensdag bij een grote politieactie bij een woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss opgepakt, samen met zoon Anton R. (26) en broer Toon (55). Na de arrestaties werd het woonwagenkamp en het terrein doorzocht. Bij de operatie Alfa, zoals de enorm omvangrijke actie ging heten, waren in totaal vierhonderd mensen betrokken, onder wie ruim honderd politieagenten. Een andere woning van Martien R., in Herpen, werd ook doorzocht.

Volledig scherm
Er werden harddrugs en andere drugsgerelateerde goederen aangetroffen © Politie

Bij een ander pand in Berghem, van een transportbedrijf aan de Spaanderstraat, vinden ook doorzoekingen plaats. Daar staan vijf busjes van de Mobiele Eenheid. De politie zegt niet te weten hoelang zij bezig zijn met onderzoek en doorzoekingen in de panden. Ze krijgen hier ondersteuning van specialisten van Defensie.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Er werden harddrugs en andere drugsgerelateerde zaken gevonden © Politie

Vondst woonwagenkamp

Vorige week werden het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss en het daaromheen liggend terrein van woensdag tot en met vrijdag doorzocht. Naast geld en drugs werden er ook ook acht kalasjnikovs, twee M16-vuurwapens, een stengun en zes vuistvuurwapens gevonden. De wapens werden gevonden in ondergrondse ruimtes achter het woonwagenkamp, die met camera's werden bewaakt. In de grond, maar ook op andere plekken op het kamp werden grote hoeveelheden drugs gevonden. Het gaat om honderden liters chemicaliën voor de productie van drugs en honderdduizenden pillen en zo’n honderd kilo MDMA-kristallen. In één woning werd een grote hoeveelheid contant geld gevonden, hoeveel is niet bekend gemaakt.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Een van de in Oss aangetroffen wapens. © Politie

Voorlopige hechtenis

De drie verdachten die woensdag werden aangehouden (de 48-jarige Martien R., diens 26-jarige zoon Anton en zijn 55-jarige broer Toon), blijven in voorlopige hechtenis zitten. Martien R. heeft volgens justitie zeker 1800 kilo cocaïne ingevoerd. Zijn zoon Anton wordt verdacht van betrokkenheid bij het vervoer van bijna honderd kilo MDMA, de werkzame stof in xtc. Ook zou hij een vrachtwagen met oplegger en container hebben gestolen.

Naschrift redactie Brabants Dagblad: in bovenstaand verhaal stond eerder een passage waarin wij suggereerden dat de doorzoekingen plaatsvonden bij een bedrijf waar in december vorig jaar vier vrachtwagens in brand werden gestoken en anderhalf jaar eerder ook brand werd gesticht. Deze informatie klopt niet - het ging om een ander bedrijf - en hebben we daarom direct verwijderd.

Volledig scherm
Ook een bedrijfspand aan de Spaanderstraat werd doorzocht © Gabor Heeres / Foto Mallo
Volledig scherm
Doorzoeking in Berghem © Gabor Heeres / Foto Mallo
Volledig scherm
Ook een bedrijfspand aan de Spaanderstraat werd doorzocht © Gabor Heeres / Foto Mallo
Volledig scherm
Aan de Spaanderstraat doorzoekt men een transportbedrijf © Roy van der Lee
Volledig scherm
Aan de Spaanderstraat doorzoekt men een transportbedrijf © Roy van der Lee
Volledig scherm
Doorzoeking in Berghem © Gabor Heeres / Foto Mallo
Volledig scherm
De politie doorzoekt de panden aan de Koolzaadweg © Roy van der Lee
Volledig scherm
De politie doorzoekt de panden aan de Koolzaadweg © Roy van der Lee
Volledig scherm
De ondergrondse ruimte bij het woonwagenkamp in Oss waar de politie vorige week drie dagen onderzoek deed. © Politie
  1. Gesteggel over rotonde óf stoplichten aan de Graafsebaan Heesch bij Raad van State
    PREMIUM

    Gesteggel over rotonde óf stoplich­ten aan de Graafse­baan Heesch bij Raad van State

    DEN HAAG/HEESCH – Een gewone kruising met verkeerslichten is goedkoper en net zo veilig, zo niet veiliger dan de geplande rotonde op de Graafsebaan in Heesch. Dat beweerde een verkeersdeskundige die is ingeschakeld door de Bomenstichting vrijdag tijdens een spoedprocedure bij de Raad van State. Een gemeentewoordvoerder betoogde echter dat juist een rotonde veiliger is en veel beter voldoet aan de doelstellingen ter plekke, ook al moeten daarvoor twee monumentale eiken verdwijnen.