Volledig scherm
De camera's lijken sterk op deze exemplaren. © Albert Sok000

Hardrijders hoeven niet bang te zijn voor camera's langs A50 en A59

GEFFEN/VEGHEL - De camerasystemen die sinds een paar dagen langs de A50 bij Veghel en de A59 bij Geffen staan, tellen het aantal passerende tankauto's met gevaarlijke stoffen. 

Dat meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Ze staan er dus niet om hardrijders te bekeuren, zoals op sociale media veelvuldig wordt verkondigd. 

Ieder jaar plaatst Rijkswaterstaat camera's op 55 tot 60 punten in het land. Die registreren tankauto’s met gevaarlijke stoffen aan de hand van de verplichte oranje borden op de auto's.

Tellen vervoer gevaarlijke stoffen 

Het gaat dan voornamelijk om brandbare vloeistoffen en gassen als benzine, diesel en LPG. Gedurende twee weken wordt geteld of er niet meer gevaarlijke stoffen worden vervoerd dan is afgesproken. 

De camera's nemen alleen de oranje bebording van tankauto's op. Er worden geen kentekens, bedrijfsgegevens of andere privacygevoelige gegevens geregistreerd. De camerabeelden worden vernietigd zodra de resultaten uit de telling bekend zijn. 

Geen flitsers

De camera's langs de A50 staan ter hoogte van de afslagen Veghel en Eerde. Die aan de A59 staat ter hoogte van Geffen, precies op het punt waar de maximumsnelheid wijzigt van 130 naar 100 kilometer per uur. Mede daarom vrezen veel weggebruikers dat het om flitspalen gaat. Verschillende kanalen op sociale media maken zelfs melding van permanente flitsers langs de A50. Daar is dus niets van waar.