Volledig scherm
Vorig jaar bezegelden de Clarissen, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Oss ook al een samenwerking om de zuster vooruit te helpen. Nu krijgen ze ook steun van HAS-studenten. © Tom Vos

HAS-studenten verdiepen zich in Osse bedrijven

OSS - 44 leerlingen van de Hoge Agrarische School (HAS) lopen de komende periode mee bij bedrijven in Oss en proberen hier in de praktijk te brengen wat ze geleerd hebben. In het gemeentehuis van Oss werd maandag het startschot gegeven.

,,We zijn erg trots dat wij 44 derdejaarsstudenten voor deze minor hebben'', vertelde docent communicatie Perry van Kerkhoven. De leerlingen werden in de raadzaal ontvangen door Richard van Ommen en Liz Chermin.

Chermin is lid van het college van bestuur bij de HAS en Van Ommen directeur van de Talentencampus in Oss.

De burgemeester van Oss, Wobine Buijs, gaf in een toespraak aan dat de gemeente Oss blij is met de samenwerking met de HAS. Ook vertelde ze dat de studenten met deze minor meehelpen aan de Global Goals, een lijst met doelstellingen die wereldleiders voor 2030 bereikt willen hebben. Afgelopen jaar sleepte Oss ook al de prijs voor meest inspirerende Global Goals-gemeente van 2018 in de wacht.

Naast docenten en medewerkers van de gemeente Oss, waren ook vertegenwoordigers aanwezig van de deelnemende bedrijven. Deze bedrijven nemen de komende maanden de leerlingen onder hun vleugels en laten zien hoe de praktijk eruit ziet. HAS-projectleider Joeri de Bekker weet zeker dat leerlingen er veel van leren. ,,Er zijn geen cijfers bekend, maar je merkt dat de leerlingen veel leren in de praktijk.”

Van alle bedrijven op de lijst, is er eentje opvallender dan de rest. Dat zijn de zusters Clarissen in Megen. Zij wonen en werken in het oudste nog bewoonde klooster in Nederland, maar ook zij moeten met hun tijd mee. Student Joost Brobbel licht toe: ,,Wij zijn niet opgegroeid met kloosters en wie weet hoelang deze nog bestaan in de vorm zoals wij ze nu kennen.''

Het project gaat ongeveer negen weken duren.

  1. Het Osse landschap is nog niet ‘verrommeld’ met dozen
    Stille getuige

    Het Osse landschap is nog niet ‘verrommeld’ met dozen

    OSS - Oss heeft de boot weer eens gemist. Er zijn onlangs zes Brabantse gemeenten genoemd met een door XXL-distributiedozen verrommeld landschap en Oss was er niet bij. En dat terwijl het zo zijn best heeft gedaan om op de meest historische plek van de gemeente, bovenop op het Vorstengraf, een dozenparadijs van heb ik u daar in te richten. Maar die voorname Ossenaar uit de IJzertijd heeft daar in het welstandsvrije gebied gelukkig nog wel een monumentje dat herinnert aan zijn laatste rustplaats.