De omslag van het boek 'Als het virus straks voorbij is' van Renske de Kleijn.
Volledig scherm
De omslag van het boek 'Als het virus straks voorbij is' van Renske de Kleijn. © alshetvirustraksvoorbijis.nl

Herpense Renske de Kleijn schreef een kinderboekje over corona-tijd

HERPEN - Van dichtbij maakte Renske de Kleijn (33) uit Herpen mee hoe groot de impact van de coronacrisis is. Haar eigen vader lag met heftige ziekteverschijnselen op de IC en haar werk en dat van haar man in het onderwijs, veranderde compleet. Met haar kinderen  Quinten (4) en Sebastiaan (2) zat ze in thuisquarantaine toen het idee ontstond om een boekje te schrijven:  ‘Als de crisis straks voorbij is’.

,,Het is natuurlijk een bijzondere tijd”, vertelt De Kleijn. ,,Ik vind het belangrijk om herinneringen vast te leggen. En ook al is dit een verwarrende periode, het is wel een belangrijke. Een boekje kan ook een handvat bieden om met jonge kinderen te praten over alle leuke dingen, die ineens niet meer mochten. Door hen zelf de tekeningen te laten inkleuren, ontstaat een leuk doeboek.” Ook is er ruimte in het boek om foto’s in te plakken, bijvoorbeeld als je voor het eerst weer naar een pretpark bent geweest.

Regionale samenwerking

De stap van idee naar uitvoering duurde niet lang. ,,Ik schreef versjes met een vrolijke ondertoon en een vriendin bood aan er tekeningen bij te maken. Boezemvriendin Sanne Voets verzorgde de vormgeving en de Osse drukkerij Perqa kon het drukwerk leveren. Binnen twee weken hadden we alles aangeleverd.” 

Een aankondiging via haar eigen netwerk en op Facebook leverde een grote hoeveelheid bestellingen op. De Kleijn verkoopt de boekjes voor een klein bedrag en de eerste oplage van 300 boekjes was dan ook in een week al uitverkocht. De boekjes worden deze week geleverd en een tweede druk is al in bestelling.

Kinderziekenhuis

Overweldigend vindt De Kleijn de positieve reacties. ,,De eerste keer dat ik het voorlas aan mijn eigen jongens, vond ik het best spannend. Zij zijn natuurlijk het belangrijkste publiek!.Maar ze waren dolenthousiast en kennen de meeste rijmpjes al uit hun hoofd.” Ook het aantal bestelling was boven verwachting. ,,Ik had nooit durven dromen dat er zoveel vraag naar zou zijn.” Het mooiste daaraan? ,,Alle winst gaat naar corona-onderzoek van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Daar werkt Sabine van der Laan, een jonge arts-onderzoeker, aan een onderzoek naar de impact van deze crisis op de jeugd. Ik vind het fantastisch om zo een klein beetje te kunnen bijdragen aan een groter doel.”

Het boekje is te bestellen via www.alshetvirusstraksvoorbijis.nl en is verkrijgbaar bij AD v.d. Oever in Herpen en boekhandel Derijks in Oss.