Karel van Orsouw, juni vorig jaar.
Volledig scherm
Karel van Orsouw, juni vorig jaar. © Gemma de Rooij

Karel van Orsouw, taekwon-do grootmeester uit Dieden, overleden

DIEDEN - Taekwon-do grootmeester Karel van Orsouw is zondag overleden op 73-jarige leeftijd. Tien jaar geleden behaalde hij, chemicus van beroep, de hoogst haalbare graad in deze tak van sport: de negende dan.

,,Karel was een groot meester voor ons allen, groot als voorbeeld, groot als leraar en vooral groot als mens. Hij was de belichaming van taekwon-do als kunst. Hij was een groot inspirator voor ons.” Dat meldt organisatie United Taekwon-do International, waar Van Orsouw president van was, op zijn website.  

De bekende Ossenaar Louis Pardoel, ook negende danner, was destijds zijn grote leermeester.  ,,Zijn wijze woorden om zelf aan de weg te timmeren, heb ik eind jaren zestig omgezet in het realiseren van een eigen sportschool. Samen met Macharenaar Jo van den Hoven runde ik Taekyon, gespecialiseerd in taekwondo", zo blikte Van Orsouw in 2010 in Brabants Dagblad terug. 

Hij ging verder met scholen in Tiel, Nijmegen, Boxmeer. ,,In 1975 zijn die als zelfstandige afdelingen verder gegaan. En belandde ik meer en meer in het bobo-circuit. Uiteindelijk vervulde ik een kwart eeuw allerlei bestuursfuncties in de Nederlandse Taekwondo Associatie. Dag en nacht was ik bezig: én trainen, én bobo’en en lesgeven.”