‘Koning van de Brabantse onderwereld‘ opgepakt, grote actie bij woonwagenkamp

OSS - De Osse crimineel Martien R. (48) en zijn zoon Anton (26) zijn woensdag opgepakt bij een politieactie in Oss. Dat bevestigt zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers. In totaal zijn er drie mensen aangehouden. Zij worden verdacht van drugshandel op grote schaal, ernstig geweld, intimidatie, het lidmaatschap van een criminele organisatie en het bezit van vuurwapens. Waaronder een schietpartij op de A73 bij Nijmegen.

R. werd rond 10.30 uur door een arrestatieteam klemgereden in zijn auto bij het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat. Bij het kamp werden vervolgens nog twee mannen van 55 en 26 jaar oud uit Oss aangehouden door een ander arrestatieteam. De 26-jarige is Anton, de zoon van Martien. Hij werd vorige week al opgepakt, maar vrijdag weer vrijgelaten.

400 man op de been

Het kamp en de directe omgeving zijn volledig afgesloten voor onderzoek en uitgebreide doorzoekingen. De onderzoeksleiding van de politie: ,,Wij denken dat op dit kamp de criminele activiteiten van de familie werden beraamd. Samen met specialisten van Defensie en de Belastingdienst zoeken wij op het terrein onder meer naar geld, drugs een vuurwapens.” Het onderzoek op het kamp gaat vermoedelijk enkele dagen duren. Voor de bewoners is daarom gezorgd voor vervangende woonruimte. Ook op andere plekken in Oss en omgeving wordt gezocht. Er zijn meer dan honderd agenten ingezet voor de operatie, die de naam Alfa heeft gekregen. Daaraan werken in totaal 400 mensen aan mee.

Volgens de politie is uit een omvangrijk en langdurig opsporingsonderzoek naar de criminele familie naar voren gekomen dat drie kopstukken van deze familie zich op grote schaal bezighouden met drugshandel, waarbij ernstig geweld en intimidatie niet worden geschuwd. Het drietal wordt ook verdacht van het lidmaatschap van een criminele organisatie en het bezit van vuurwapens. Ze zitten in alle beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaten.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De politie is massaal uitgerukt naar het kamp © Gabor Heeres/Foto Mallo

Kopstuk

Martien R. wordt gezien als het kopstuk van een criminele familie die al decennialang onder het vizier van politie en justitie ligt. Justitie hield hem en zijn neef Toon verantwoordelijk voor de gewelddadige dood van Ossenaar Hans van Geenen, die in 2008 op de A73 bij Nijmegen werd doorzeefd met mitrailleurvuur. De rechtbank in Arnhem veroordeelde Martien R. tot 23 jaar cel, maar in hoger beroep werd hij vrijgesproken. Daarna werd hij nog diverse keren opgepakt door de politie, maar dat leidde niet tot een veroordeling. De rechtbank in Rotterdam sprak hem vrij voor betrokkenheid bij cocainehandel.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De politie is massaal uitgerukt naar het kamp © Gabor Heeres/Foto Mallo

In 2001 zat R. ook al korte tijd vast omdat hij achter de moordaanslag op Bianca van der H., de weduwe van Hans van Geenen, zou zitten. Wegens gebrek aan bewijs kwam hij al weer snel op vrije voeten.

Anton R.

Vorige week donderdag werd de 26-jarige zoon Antoon R. opgepakt. Justitie vermoedt dat hij het ‘brein’ achter een brandstichting aan de Aengelbertlaan in Oss is. Zoon Antoon werd een dag later weer vrijgelaten, maar is nog wel verdacht. De brandstichting in de woning aan de Aengelbertlaan zou te maken hebben met de dodelijke schietpartij bij het woonwagenkampje aan de Hoogheuvelstraat, waarbij vorig jaar Peter Netten om het leven kwam. Voor de schietpartij werd in eerste instantie Ossenaar Kaan D. opgepakt, maar justitie liet hem in december 2018 weer gaan omdat er aanwijzingen waren dat de man zich had laten betalen voor een valse bekentenis .

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
De politie is massaal uitgerukt naar het kamp © Gabor Heeres/Foto Mallo

Martien R. was in de buurt toen Netten werd vermoord, bevestigde hij tegen deze nieuwssite. Hij ontkende echter iets met de moord te maken te hebben.

,,Ik heb die jongen nog gereanimeerd, ik heb hem zien sterven. Toen de politie kwam, werd ik meteen gefouilleerd, als enige. Tegen familieleden van Peter is verteld dat ik met de moord te maken zou hebben, daar ben ik boos over geworden. Met mijn advocaat heb ik daar mijn beklag over gedaan, want dat slaat nergens op”, zei hij eerder.

Hij staat naar eigen zeggen op een dodenlijst. ,,Er is 25.000 euro geboden om mij uit mijn schoenen te schieten”, zei hij eerder tegenover deze nieuwssite. Sindsdien was hij altijd op zijn hoede. Hij verruilde zijn villa in Oijen voor een woning in Herpen, waar ramen en deuren zijn voorzien van kogelwerend glas. In Duitsland kocht hij een gepantserde BMW, justitie liet er later beslag op leggen. En hij sliep steeds op verschillende adressen: een routineus leventje zou zijn vijanden te veel in de kaart spelen, vond R.

Advocaat

Advocaat Jan-Hein Kuijpers laat weten nog niet te weten waarom R. opgepakt is. ,,Ik zie hem vanmiddag op het politiebureau, dan hoor ik meer.” De advocaat van Anton, Mark Nillesen, zit op dit moment in een zitting en kan niet reageren.

Volledig scherm
Politie bij het woonwagenkamp in Oss. © Peter van Erp
Volledig scherm
De politie is massaal uitgerukt naar het kamp © Gabor Heeres/Foto Mallo
Volledig scherm
De politie is massaal uitgerukt naar het kamp © Gabor Heeres/Foto Mallo
Volledig scherm
De politie hield woensdag een actie aan de Hoogheuvelstraat © Gabor Heeres Foto Mallo
Volledig scherm
De politie is massaal uitgerukt naar het kamp. © Foto Mallo / Gabor Heeres
 1. Samenwerking met NEC moet Heesche voetballers vooruit helpen: ‘Maximale uit talent halen’
  PREMIUM

  Samenwer­king met NEC moet Heesche voetbal­lers vooruit helpen: ‘Maximale uit talent halen’

  HEESCH - Nee, HVCH verwacht niet dat elk jeugdteam binnen een paar jaar twee klassen hoger speelt. Toch moet de samenwerking met NEC de vereniging uit Heesch vooruit helpen. Onlangs tekende HVCH en de profclub uit Nijmegen een overeenkomst die ze voor minimaal drie jaar aan elkaar verbindt. ,,We willen onze jeugd beter opleiden. Daar is structuur voor nodig", zegt Joris Priem, bestuurslid voetbalzaken van HVCH.
 2. Golfers staan elkaar nooit meer in de weg na uitbreiding Oijense Zij
  PREMIUM

  Golfers staan elkaar nooit meer in de weg na uitbrei­ding Oijense Zij

  OSS - Wat is het soms passen en meten, op de enige echte golfbaan van Oss. Wie alle negen holes wil afwerken, moet tot twee keer toe uitwijken naar de driving range, de oefenbaan. En dat is dan weer onhandig voor wie daar net een balletje staat te slaan. Zo loop je elkaar op drukke dagen eigenlijk steeds in de weg. Maar dat is vanaf komend voorjaar allemaal voorbij, want de golfbaan Oijense Zij breidt stevig uit.
 3. Heerlijk kermisavondje in Oss eindigt met gebroken kaak: ‘Total loss geslagen door onbekende malloot’
  PREMIUM

  Heerlijk kermis­avond­je in Oss eindigt met gebroken kaak: ‘Total loss geslagen door onbekende malloot’

  DEN BOSCH/OSS - Het filmpje duurt maar een minuut. Het maakt de beelden niet minder heftig. Een man staat rustig te plassen bij een urinoir als een vrouw de beschuldigende vinger naar hem wijst. Voor hij doorheeft wat er loos is, vliegt een kleine maar gespierde man hem aan. Al bij de eerste vuistslag in zijn gezicht gaat hij neer. Het belet de aanvaller niet om bovenop hem te duiken en nog een serie stoten uit te delen.