Kroegbaas vangt slachtoffers brand Oss op: ‘Je kan die mensen toch niet op straat laten staan?’

OSS - In de uren na de uitslaande brand aan de Berghemseweg in Oss ontpopte café 't Berghje zich als een tijdelijk opvangcentrum. Uitbater Antoine van den Bergh schonk er koffie, thee en zette waar nodig zelfs een bedje klaar voor de getroffen gezinnen. ,,Dat is toch het minste dat je kan doen?”

Het is bijna 3 uur op de vroege vrijdagochtend als Van den Bergh door zijn partner wakker wordt geschud. Er is een boel consternatie in de straat en de brandweerwagens rijden af en aan. Pas wanneer het stel op straat een kijkje neemt, zien ze dat er brand is bij het appartementencomplex een stukje verderop. Hele gezinnen staan in hun nachtkleding buiten. 

,,Dan zie je een moeder in haar nachtjapon met een kindje van twee, drie jaar op d'r arm. Je kan die mensen toch niet op straat laten staan?” Zonder nadenken opent hij daarom zijn kroeg en zet de koffiemachine aan.

Tientallen mensen zoeken er de warmte op. Zo ontstaat midden in de nacht een centraal punt waar brandweer, familieleden en woningcorporatie de bewoners kunnen treffen. 

Traumaheli

De brand in het complex ontstond rond 02.30 uur in de nacht van donderdag op vrijdag, vermoedelijk bij de garageboxen aan de achterzijde. Hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. De brandweer rukte uit met hoogwerkers, bluswagens en watertanks.

Zelfs een traumahelikopter werd opgeroepen, al raakte er niemand gewond. Rond 04.00 uur had de brandweer het vuur onder controle. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, al wijst niets voorlopig op brandstichting. 

Pas rond half 9 verlaten de laatste bewoners 't Berghje. Het aanbod om zijn onkosten te laten vergoeden, slaat hij af. ,,Dit zou iedereen in mijn positie gedaan hebben.”

De eerste inschatting is dat er vier appartementen onbewoonbaar zijn geraakt. De bewoners worden tot na het weekend opgevangen bij het City Hotel, verderop in Oss. Voor de periode daarna zoekt BrabantWonen nog naar een oplossing. 

Volledig scherm
De schade aan het pand is enorm © Roy van der Lee / BD
Volledig scherm
De schade aan het pand is enorm © Roy van der Lee / BD