Volledig scherm
© Guus Schoonewille

Landerd niet in hoger beroep tegen uitspraak over Reek Explodeert

LANDERD Het college van B en W van Landerd gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. Die bepaalde op 26 juli dat het vuurwerkevenement Reek Explodeert niet meer op de huidige manier gehouden mag worden. 

De provincie viel vooral over het feit dat in Reek tijdens de nieuwjaarsnacht meer dan 25 kilogram vuurwerk werd ontstoken. En met name ook dat de vuurwerkpotten op pallets werden geschroefd om te voorkomen dat ze zouden omvallen. Dat werd door de provincie gezien als ‘het bewerken van vuurwerk'. De rechtbank gaf de provincie daarin gelijk. 

Locoburgemeester Ben Brands vindt het jammer dat de rechter geen uitspraak heeft gedaan over het professionele karakter van het evenement. “Gelukkig vindt hij wel dat wij de vergunning terecht hebben verleend.” 

Siervuurwerk

Bij de gemeente waren ze blij met het feit dat een groepje inwoners van Reek vooraf geld inzamelde in het dorp en daar siervuurwerk voor kocht dat op een centrale plaats werd afgestoken. ,,Het was een jarenlang breed gedragen traditie. Te gek voor woorden dat je een evenement hebt wat hartstikke veilig is, wat nu niet meer kan. Nu gaat iedereen straks weer overal knalvuurwerk afsteken", zegt een teleurgestelde Brands.

Precedent

Zelf geld erin steken als gemeente en een professioneel bedrijf inhuren ziet het college niet zitten. ,,Daarmee schep je een precedent. Straks komt iedere buurtvereniging om geld vragen.”