Lekker uitpakken met zes kilo historie over Oss

Stille getuigenOSS - Zwarte Piet, in welke gedaante ook, hoeft relatief weinig maar sjouwwerk te verrichten als hij zijn zak vult met historische uitgaven over Oss en omgeving. Maar die paar die er in zitten, mogen er wezen. Ze wegen samen altijd nog zo'n zes kilo, maar als hij ze bij je bezorgt, vier historische werken, een roman en een dichtbundel, heb je ook wat. Historicus John van Zuijlen pakt  ze eens uit. 

Volledig scherm
Publicaties over de geschiedenis van Oss en omgeving uit 2019 © JohnvanZuijlen

Het grootste pakje bewaar je natuurlijk voor het laatst maar die verleiding kon ik niet weerstaan en daarmee heb ik niet alleen het grootste maar ook het zwaarste en verreweg het mooist boek in handen. Het werd samengesteld en vormgegeven door Frans Heeren uit Lithoijen.

Hij beschrijft en illustreert op degelijk wijze het zusterklooster in zijn woonplaats. In het klooster woonden 'door de eeuwen heen’ twee kloosterorden met hun scholen, Philips had er een montage-inrichting, er kwam een antiekzaak in en nu zit een kinder- en babyzaak. Zo bleef tot op de dag van vandaag het klooster een dynamische plek in het dorp en is er een prachtig naslagwerk dat daarvan getuigt. 

  1. Milco Abrahams springt naast WK-prijzen: ‘Foute sprong gaat toch in je hoofd zitten’
    PREMIUM

    Milco Abrahams springt naast WK-prij­zen: ‘Foute sprong gaat toch in je hoofd zitten’

    OSS - Het is zuur voor Milco Abrahams: hij moest zelf zijn deelname aan het WK trampolinespringen in Tokio bekostigen en het leverde niet eens het gewenste resultaat op. De 18-jarige Ossenaar had ingezet om op minimaal een halve finaleplek. De realiteit bleek weerbarstiger: op alle drie de onderdelen waar hij uitkwam, strandde hij in de kwalificaties. ,,Een foute sprong gaat toch in je hoofd zitten”